Αύξηση στα περιστατικά γυναικολογικού καρκίνου παρατηρείται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Νέα μελέτη έδειξε ότι 1 στις 4 γυναίκες θα έρθει αντιμέτωπη με έναν γυναικολογικό καρκίνο.

Σχεδόν δύο στα δέκα περιστατικά (18%) αφορούν σε νέες γυναίκες, ηλικίας κάτω των 50 ετών και η πρόληψη έχει, και εδώ, καταλυτική σημασία για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης των καρκίνων του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του κόλπου.

Σε συνέντευξη τύπου για την καμπάνια «for Her» – που υποστηρίζουν η Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ, ο Όμιλος Εθελοντών Αγκαλιάζω, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών – οι ειδικοί μίλησαν για τις αποτυχίες της ιατρικής κοινότητας.

Η αλήθεια για τη μαστογραφία
«Η μαστογραφία δεν είναι η τέλεια εξέταση» υπογράμμισε η ογκολόγος – παθολόγος Ελένη Γαλάνη, αναπληρώτρια διευθύντρια της Β’ Ογκολογικής Κλινικής νοσοκομείου Metropolitan, μέλος Δ.Σ. ΕΟΠΕ.

«Μολις το 26% διαγιγνώσκεται με μαστογραφία, γεγονός που οφείλεται στο ότι δεν έχει ευρέως υιοθετηθεί ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία. Επίσης σε ηλικίες κάτω των 40 ετών δεν βοηθάει ο μαζικός έλεγχος με μαστογραφία».

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η μαστογραφία έχει δώσει 1529 ψευδώς θετικά αποτελέσματα, έχει οδηγήσει σε 204 μη απαραίτητες βιοψίες, ευθύνεται για 20 χειρουργεία, για περιπτώσεις που δεν θα γίνονταν ποτέ καρκίνος, μόλις 8 στις 1000 γυναίκες σώζονται από τον θάνατο. Ειδικότερα για την ευαισθησία της εξέτασης, φαίνεται ότι η μαστογραφία δίνει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα στο 10-20% των περιπτώσεων, ιδίως σε γυναίκες ηλικίας 40-50 χρόνων.

«Συστήνουμε να γίνεται πάντα και υπέρηχος μαστών, κι ας μην έχει εγκριθεί από τα guidelines» είπε η κα Γαλάνη. «Επιπλέον προσέχουμε πού κάνουμε τη μαστογραφία. Επιλέγουμε κάποιο αξιόπιστο εργαστήριο. Και μόλις την κάνουμε, τη δείχνουμε, δεν την καταχωνιάζουμε σε κάποιο συρτάρι και κάνουμε και ψηλάφηση».

Σχετικά με την ηλικία έναρξης της μαστογραφίας, οι ογκολόγοι που συμμετέχουν στο ASCO κάθε χρόνο λένε ότι πρέπει να ξεκινά στα 45 και μέχρι τα 55 να γίνεται κάθε χρόνο. Στη συνέχεια μπορεί να γίνεται κάθε δύο χρόνια και, εννοείται, ότι, όσο μια γυναίκα είναι καλά και μπορεί, δεν σταματάει να την κάνει!

Άλλοι γυναικείοι καρκίνοι
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είπαν οι ειδικοί, στην ίδια συνέντευξη τύπου, είναι μια αποτυχία της ιατρικής κοινότητας, ακριβώς γιατί εξακολουθεί να υπάρχει, ενώ δεν θα έπρεπε. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 500 νέα περιστατικά, από τα οποία, δυστυχώς, θα πεθάνουν τα μισά.

Και στον καρκίνο των ωοθηκών, αυτού του «σιωπηλού δολοφόνου», η κατάσταση δεν είναι καλύτερη… είναι η 5η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, η 1η αιτία θανάτου από γυναικείο καρκίνο και η 5η αιτία θανάτου γενικά. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 900 νέες περιπτώσεις.

«Στις περιπτώσεις των όγκων στις ωοθήκες και στο ενδομήτριο δεν υπάρχει η δυνατότητα screening – άλλη μια αποτυχία» ομολόγησε η κα Γαλάνη.

Πρέσβειρα στον αγώνα της πρόληψης με τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις (όταν αυτές υπάρχουν) και του υγιεινού τρόπου ζωής αναλαμβάνει η πρώτη γυναίκα με ολυμπιακή διάκριση στον αγώνα της ελεύθερης πάλης, η κ. Βούλα Ζυγούρη.

Κι άλλοι αριθμοί
6500 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα

250 άδικοι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα. Μπορούν όλοι να αποφευχθούν με το νέο εμβολιο HPV και το τεστ DNA HPV ανά 5ετία.

1 στις 3 γυναίκες στην Ελλάδα διαγιγνώσκεται εγκαίρως με καρκίνο ωοθηκών και γίνεται καλά.

Στα μέτρα πρόληψης συστήνεται, για άλλη μια φορά, η διακοπή του καπνίσματος και της κατάχρησης αλκοόλ, η μείωση του σωματικού βάρους και η προσεκτική λήψη ορμονών (αντισυλληπτικά και ορμονική υποκατάσταση στην εμμηνόπαυση).