Η ενασχόληση των ανθρώπων με δημιουργικές δραστηριότητες βελτιώνει την ψυχική τους υγεία, διαπίστωσαν Βρετανοί επιστήμονες.

Μετά την πανδημία του Covid-19 και την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της δημόσιας ψυχικής υγείας, οι επιστήμονες αποφάσισαν να διεξάγουν αυτή τη μελέτη για να προσδιορίσουν τον αντίκτυπο των τεχνών στην ευημερία των ανθρώπων που δεν έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια.

Ανέλυσαν ένα δείγμα 7.182 συμμετεχόντων σε μια ετήσια έρευνα που διεξάγεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου για την αξιολόγηση της συμμετοχής του κοινού σε πολιτιστικές, ψηφιακές και αθλητικές δραστηριότητες. Στη συνέχεια προσάρμοσαν τα αποτελέσματα με βάση κοινωνικο-δημογραφικές μεταβλητές που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ευημερία, όπως το φύλο, η ηλικιακή ομάδα, η κατάσταση της υγείας και η κατάσταση απασχόλησης.

Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν την ευτυχία, το άγχος και την ικανοποίησή τους από τη ζωή και να απαντήσουν στην ερώτηση αν αξίζει να ζει κανείς. Τους ρωτήθηκε επίσης πόσο συχνά αισθάνονταν μοναξιά. Το 37,4% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε συμμετάσχει σε τουλάχιστον μια βιοτεχνική δραστηριότητα τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καλλιέργεια μιας δημιουργικής πλευράς μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ευημερία. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε δραστηριότητες τέχνης και χειροτεχνίας ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή, καθώς και μια ισχυρότερη αίσθηση ότι η ζωή τους αξίζει τον κόπο. Η αυξημένη αίσθηση του σκοπού της ζωής ήταν εξίσου σημαντική με τη βελτίωση λόγω της απασχόλησης. Αντίθετα, η συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες δεν άλλαξε τα επίπεδα μοναξιάς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες βιοτεχνικές δραστηριότητες μπορεί να είναι μοναχικές.

Καθώς οι τέχνες και η χειροτεχνία είναι σχετικά προσιτές και προσβάσιμες στο ευρύ κοινό, η προώθηση της πρόσβασης του κοινού σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη δημόσια ψυχική υγεία.

Ωστόσο, οι ερευνητές δηλώνουν ότι πρόκειται για μελέτη συσχέτισης και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η αιτιώδης σχέση.