Αγαπάτε και φροντίζετε τον εαυτό σας και γνωρίζετε ήδη ότι το βασικότερο στοιχείο για να φαίνεστε λαμπερή, νέα και όμορφη είναι το βελούδινο δέρμα. Είστε, επίσης, ενημερωμένες για την αξία της σωστής ενυδάτωσης και κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε γι’ αυτό: αγοράζετε καλλυντικά, έλαια, κρέμες και λοσιόν, πίνετε πολλά υγρά, παίρνετε ηλεκτρολύτες. Πολύ καλά κάνετε, αλλά μήπως σας διαφεύγει το πιο σημαντικό;

Όσο κι αν σας φανεί παράδοξο, η πραγματική ενυδάτωση δεν ξεκινά από την επιδερμίδα, αλλά από… τα κύτταρα, τα βασικά εκείνα δομικά στοιχεία από τα οποία είναι «χτισμένος» όλος μας ο οργανισμός. Η ψυχολογική και η σωματική υγεία αλλά και το κάλλος βασίζονται στις… πληροφορίες που γνωρίζουν πολύ καλά αυτές οι «αόρατες», αλλά απόλυτα λειτουργικές μονάδες χάρη στις οποίες εκδηλώνεται το φαινόμενο της ζωής. Και αυτό δεν αφορά μονάχα τον άνθρωπο, αλλά κάθε έμβιο ον – από τα πρωτόζωα και τα φυτά έως τα ανώτερα θηλαστικά!

Πώς, όμως, μπορεί να «ενυδατωθεί» το κύτταρο; Ποιο είναι το «τελετουργικό» εκείνο που θα μας… σώσει; Η απάντηση είναι πολύ πιο απλή απ’ όσο φαντάζεστε: Χρειάζεται να πίνετε επαρκή ποσότητα καθαρού, καλής ποιότητας νερού! Η θρέψη των κυττάρων βασίζεται κυρίως στο νερό και σε άλλα συστατικά, όπως οι βιταμίνες, που μεταφέρονται σε αυτά μέσω του αίματος, το οποίο έχει ως βασικό συστατικό του και πάλι το νερό! Χωρίς νερό, λοιπόν, τα κύτταρα καταστρέφονται.

Είμαστε σχεδόν 80% νερό!

Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 55%-78% νερό (σχεδόν τα 2/3 του βάρους τους), ενώ η ποσότητά του φτάνει έως και 90% στο αίμα και εντός των κυττάρων. Όλες οι γνωστές μορφές ζωής εξαρτώνται από το νερό. Οι σημαντικότεροι λόγοι που το καθιστούν τόσο απαραίτητο είναι οι φυσικοχημικές του ιδιότητες.

Το νερό είναι ζωτικό πρώτα απ’ όλα ως διαλύτης, στον οποίο πολλές σημαντικές ουσίες διαλύονται, αφού τα περισσότερα χημικά συστατικά που παρατηρούνται στο εσωτερικό των κυττάρων είναι ευδιάλυτα σε αυτό! Με τον τρόπο αυτόν είναι δυνατή η μετακίνησή τους από το ένα σημείο του οργανισμού σε κάποιο άλλο και, κατά συνέπεια, η πραγματοποίηση των χημικών αντιδράσεων μέσα στο κύτταρο. Είναι, επίσης, χρήσιμο και ως ενεργό συστατικό που παίρνει μέρος σε πολλές και ζωτικές μεταβολικές διεργασίες. Χάρη στο νερό, δημιουργούνται μεγαλύτερα μόρια, όπως, π.χ., το άμυλο ή οι πρωτεΐνες, με σκοπό να κατασκευαστούν δομικά υλικά ή και να αποθηκευθούν βιολογικά καύσιμα ή/και πληροφορίες. Πάλι με τη βοήθεια του νερού, τα μεγαλύτερα μόρια υδρολύονται σε μικρότερα, όπως η γλυκόζη, τα αμινοξέα κ.λπ., για να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ενέργειας για τις ανάγκες του σώματος. Στον αντίποδα, το νερό αποβάλλεται με τα ούρα, τα κόπρανα, το δέρμα και τους πνεύμονες, μαζί με όλα τα άχρηστα ή επιβλαβή συστατικά. Με άλλα λόγια, το νερό είναι το πιο βασικό θρεπτικό συστατικό. Μία ακόμη ιδιάζουσας σημασίας προσφορά του νερού στο σώμα είναι και η παροχή του οξυγόνου!

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η ελάχιστη κατανάλωση νερού που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να είναι υγιές είναι 1,5-2 λίτρα (8 περίπου ποτήρια) την ημέρα. Η EFSA σημειώνει πως μόνο με τη σωστή κατανάλωση νερού μπορεί να επιτευχθεί μια ισορροπημένη διατροφή!

Πότε γερνάμε γρηγορότερα;

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το ανθρώπινο σώμα -στο σύνολό του- σαν ένα λουλούδι. Χωρίς νερό μαραίνεται και πεθαίνει. Έτσι και το δέρμα μας, όταν δεν ενυδατώνεται καλά, γίνεται θαμπό και άγριο, με αποτέλεσμα να δείχνουμε πιο κουρασμένοι και γερασμένοι, ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Η μείωση των αποθεμάτων μας σε νερό συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης. Όσο μεγαλώνουμε το δέρμα μας γίνεται πιο λεπτό και ξηρό. Ένα υγιές δέρμα αποτελείται περίπου από 70% νερό.

Ας μην ξεχνάμε ότι το δέρμα μας είναι εκτεθειμένο σε κάθε λογής εξωτερικές «επιθέσεις», όπως τα συνθετικά ρούχα, η αποτρίχωση, ο μολυσμένος αέρας, η πολλή ζέστη ή το κρύο, η ηλιακή ακτινοβολία κ.ά. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος εχθρός του δέρματος είναι… ο χρόνος. Κάθε στιγμή που περνάει, το δέρμα μας γερνάει, χάνει τη σφριγηλότατα και την ελαστικότητά του, φαίνεται πιο θαμπό και κουρασμένο και γεμίζει πιο εύκολα με «σημάδια», όπως ρυτίδες, λεκέδες, ελιές, κοκκινίλες κ.ο.κ.

Η σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας βοηθάει να φαινόμαστε πιο νέοι. Χωρίς το νερό, τα κύτταρα αφυδατώνονται και η αποκατάσταση της ισορροπίας όλου του οργανισμού, αλλά κυρίως του δέρματος, γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Το νερό ως καλλυντικό

Η ενυδάτωση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας ομορφιάς του προσώπου, του σώματος αλλά και των μαλλιών!

Ξεκινώντας από τα μαλλιά μας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία από τις βαφές, τα σεσουάρ, τα ψαλίδια ισιώματος και πολλά ακόμα, με αποτέλεσμα να χάνεται η πολύτιμη υγρασία από το εσωτερικό της τρίχας, η οποία φαίνεται πιο ξηρή, θαμπή και φριζαρισμένη.

Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με τη συχνή χρήση -ιδίως ακατάλληλων- καλλυντικών αποτριχωτικών ή προϊόντων καθαρισμού. Η επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος ξηραίνεται, αφυδατώνεται, εμφανίζει λεπτές γραμμές και ξεφλουδίζει.

Όσο κι αν φροντίζετε το δέρμα σας, καμιά κρέμα, μάσκα ή λοσιόν δεν θα σας χαρίσει το πολυπόθητο αποτέλεσμα, αν δεν φροντίζετε να πίνετε αρκετό νερό στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, πρέπει να τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι τροφές πλούσιες σε νερό και ενυδατώνουν τον οργανισμό. Ακόμη, το νερό συμβάλλει στο να εξαφανίζεται ευκολότερα το ανεπιθύμητο σμήγμα. Τέλος, είναι απαραίτητο να πλένετε καλά το πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια του ντεμακιγιάζ.

Το νερό ως φάρμακο

Δεν είναι τυχαίο ότι ένας άνθρωπος ζει έως και 60 ημέρες χωρίς φαγητό, αλλά πολύ λιγότερο χωρίς νερό. Αυτό το δώρο της φύσης δεν έχει θερμίδες, αλλά προσφέρει και μεταφέρει όλα τα πολύτιμα, απαραίτητα στοιχεία που μας κρατάνε στη ζωή.

Τα μειωμένα επίπεδα υδάτωσης φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. Θα αναφέρουμε τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζονται από την έλλειψη νερού, εντελώς επιγραμματικά:

– Η έλλειψη νερού βλάπτει την καρδιαγγειακή λειτουργία, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου, ενώ επηρεάζει αρνητικά και την εγκεφαλική λειτουργία.

Κάθε όργανο και σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού χρειάζεται το νερό, επειδή απομακρύνει τις τοξίνες, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και λιπαίνει τις αρθρώσεις, ενώ λειτουργεί ως απορροφητικό μέσο κατά των κραδασμών, μειώνοντας τις επιπτώσεις τους στα όργανα του σώματος. Τουλάχιστον το 80% των μυών, των νεφρών και των πνευμόνων μας αποτελείται από νερό, αρκετό από το οποίο χάνουμε καθημερινά μέσω του ιδρώτα αλλά και της επιδερμίδας, των πνευμόνων, των νεφρών, της ούρησης και της αναπνοής.

Ο πυρετός, ο εμετός και η διάρροια αφυδατώνουν τον οργανισμό, οπότε, σε περίπτωση ιώσεων ή άλλων ασθενειών, χρειάζεται μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών.

Όταν η θερμοκρασία ή τα επίπεδα υγρασίας είναι ανεβασμένα στο περιβάλλον, χρειάζεται επιπλέον κατανάλωση υγρών, ενώ το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε δραστηριότητα ή άσκηση μας κάνει να ιδρώνουμε.

Επαρκή υδάτωση χρειάζονται όλες οι ευπαθείς ομάδες, όπως τα παιδιά, οι έγκυες, οι λεχώνες, οι θηλάζουσες και τα άτομα τρίτης ηλικίας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα χρειάζεται πολύ νερό για όλες τις λειτουργίες που συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, όπως για τον σχηματισμό του πλακούντα. Τα άτομα μέσης ή μεγάλης ηλικίας πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό και όχι μόνο όταν διψάνε, επειδή το αίσθημα της δίψας μειώνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα την αιφνίδια αφυδάτωση.

Όταν πάσχουμε από αφυδάτωση, τα ούρα είναι σκουρόχρωμα, με άσχημη οσμή. Το νερό είναι επίσης βοηθητικό για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.

Χωρίς νερό, το στόμα γίνεται ξηρό ή κολλώδες, δυσκολεύεται η παραγωγή δακρύων και τα μάτια κουράζονται ευκολότερα. Το ύδωρ βοηθάει στην ύγρανση των διόδων των ματιών, του στόματος και της ρινικής κοιλότητας. Αποτελεί μέρος του αίματος, του ιδρώτα, των δακρύων και του σάλιου.

Το νερό διαδραματίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κορμιού. Η αφυδάτωση και η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία, πονοκεφάλους, ζάλη, θερμοπληξίες και, σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο.

Το νερό αδυνατίζει!

Το νερό αυξάνει τον αριθμό θερμίδων που καίμε κατά τις καθημερινές μας δραστηριότητες και προλαμβάνει πολλές στομαχικές διαταραχές που μπορεί να προκληθούν από φάρμακα ή ακατάλληλες τροφές. Παράλληλα, αποβάλλει την περίσσεια νατρίου (αλατιού). Ακόμη, μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής κατανάλωση ύδατος ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα!

Το νερό μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος! Πίνοντάς το, αισθανόμαστε πιο «γεμάτοι», με αποτέλεσμα να μειώνεται η επιθυμία μας για φαγητό. Οι διαιτολόγοι, σε κάθε πρόγραμμα διατροφής, περιλαμβάνουν και την αύξηση της πρόσληψης νερού, επειδή γνωρίζουν ότι συντελεί στη μείωση των αποθεμάτων λίπους.

Καλοκαιρινές… συμβουλές

Η ζέστη του καλοκαιριού και ο καυτός ήλιος δεν είναι καλοί φίλοι της επιδερμίδας μας. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ, ειδικά τις ημέρες που έχει καύσωνα, ξεκινώντας από το καθημερινό μας ντους.

Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι… τα αιρκοντίσιον. Η κατάλληλη θερμοκρασία περιβάλλοντος για να μην αφυδατώνεται το δέρμα είναι γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου, αλλά εξίσου απαραίτητη είναι η σωστή υγρασία του χώρου όπου κινούμαστε ή διαμένουμε. Για να αυξήσουμε την υγρασία του, καλό είναι να αφήνουμε μέσα σε κάθε δωμάτιο που κλιματίζεται ένα ποτήρι με νερό.

Τέλος, εμείς οι ίδιοι πρέπει να πίνουμε άφθονο νερό και να αποφεύγουμε το οινόπνευμα τις ώρες που έχει ζέστη…

Μιας και αναφερθήκαμε επισταμένως στη σημασία του καθαρού πόσιμου νερού, αξίζει να επισημάνουμε ότι σε αυτό είμαστε αρκετά τυχεροί. Η ΕΥΔΑΠ, χάρη στην άριστη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και την τεχνογνωσία και την αφοσίωση του προσωπικού της, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη παραγωγής και παροχή πόσιμου νερού με τη βέλτιστη ποιότητα.