Στα περισσότερα άρθρα για την διατροφή και τα Χριστούγεννα βλέπουμε τι να κάνουμε στα τραπέζια και στις μέρες των γιορτών. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, στα περισσότερα σπίτια υπάρχουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες από την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου.

Ενώ μια-δυο μέρες με πολύ φαγητό και γλυκά (βλ. Χριστουγεννιάτικα τραπέζια) δεν θα κάνουν κακό στα κιλά σας, μια συνεχής ροή Χριστουγεννιάτικων γλυκών στο στομάχι σας μπορεί και να δημιουργήσει πρόβλημα.

Μην ανησυχείτε όμως, σήμερα θα βάλουμε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά να παλέψουν το ένα με το άλλο σε τρεις γύρους για να δούμε ποιο θα κερδίσει!

Γύρος 1: Θερμίδες

Κουραμπιές: 230 θερμίδες
Μελομακάρονο: 170 – 190 θερμίδες
Δίπλα: 150 – 170 θερμίδες
Οι δίπλες έχουν λιγότερες θερμίδες η μία, ειδικά αν τις συγκρίνουμε με τους κουραμπιέδες.
Νικητής: Δίπλες

Γύρος 2: Ποσότητα
Εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Καταρχάς, μετράμε μια «μεσαία» ποσότητα και για τα τρία γλυκά. Δηλαδή δεν παίρνουμε υπόψη μας τους κουραμπιέδες-γίγαντες, ούτε τα μίνι-μελομακάρονα.
Από την μάχη θα βγουν αμέσως οι κουραμπιέδες αφού όχι μόνο είναι συνήθως οι μικρότεροι, αλλά και σαν υφή δεν είναι αρκετά «γεμάτοι», τουλάχιστον όχι όσο τα μελομακάρονα.
Οι δίπλες είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος, τα μελομακάρονα όμως είναι πιο βαριά και λιγωτικά. Εν τέλει, ενώ οι δίπλες είναι πιο πιθανό να σας παρασύρουν και να πάρετε δεύτερη, ενώ ένα μεσαίο μελομακάρονο είναι πιο πιθανό να ικανοποιήσει την ανάγκη σας για γλυκό.

Νικητής: Μελομακάρονο

Γύρος 3: Υγεία

Η ερώτηση «Ποιο γλυκό είναι πιο υγιεινό;» είναι λίγο άστοχη, οπότε ας επικεντρωθούμε στο ποιο είναι λιγότερο ανθυγιεινό. Οι δίπλες είναι τηγανιτοί υδατάνθρακες ουσιαστικά, οπότε βγαίνουν νοκ-άουτ από τον πρώτο γύρο. Οι κουραμπιέδες έχουν κάποια χρήσιμα συστατικά, όμως το βούτυρο και η ζάχαρη που περιέχουν τους κάνει αρκετά αδύναμους ανταγωνιστές απέναντι στα μελομακάρονα. Τα μελομακάρονα περιέχουν ελαιόλαδο, το οποίο έχει χρήσιμα λιπαρά, ειδικά για άτομα με καρδιαγγειακά και διαβήτη. Δεν σημαίνει αυτό ότι κάνει καλό σε αυτές τις παθήσεις, απλά ότι κάνει λιγότερο κακό.

Νικητής: Μελομακάρονα

Ο τελικός νικητής της μάχης είναι τα μελομακάρονα και οφείλω να πω ότι όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο περίμενα ότι θα νικούσαν οι δίπλες. Οι δίπλες είναι όντως πιο ελαφριές, αν καταφέρετε να μείνετε στη μία μόνο, όμως είναι τελείως άχρηστες διατροφικά και πιο παραπλανητικές λόγω της υφής τους. Συμπέρασμα λοιπόν, προτιμάτε τα μελομακάρονα. Πόσα;
Μία καλή συμβουλή είναι 4 την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει περίπου 720 θερμίδες, που σε βάθος εβδομάδα είναι σαν να προσθέσατε ένα μικρό σνακ στην ημέρα σας.

 

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG
Instagram: @konstantinos.chardavellas

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!