Όταν κάνουμε δίαιτα, προσπαθούμε να αποφεύγουμε κάποιες “κακές” τροφές που υπάρχουν, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα χάσουμε πιο εύκολα κιλά. Στη πραγματικότητα μπορούμε να τις καταναλώνουμε, ώστε να συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ας δούμε ποιές είναι οι τροφές που (κακώς) αποφεύγουμε όταν κάνουμε υγιεινή διατροφή:

Αυγό

Είναι πολύ θρεπτικό, ενώ δικαίως καταλαμβάνει την πρωτιά ίσως της πιο αμφιλεγόμενης τροφής. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ένα αβγό την ημέρα είναι ασφαλές και θρεπτικό, ενώ η κατανάλωσή του καθημερινά μπορεί να αυξήσει την απώλεια βάρους.

Αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα πρωτεΐνης στο αβγό, η οποία προκαλεί έντονο αίσθημα κορεσμού. Μάλιστα, ένα πρωινό με βάση το αβγό καθυστερεί την πείνα περισσότερο από ένα πρωινό με βάση το αλεύρι.

Χοιρινό

Οι περισσότεροι το έχουν στο μυαλό τους ως ένα πάρα πολύ λιπαρό κρέας, φαντάζει γεμάτο λίπη και επιβλαβές για την υγεία, ενώ όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος απλά το αποφεύγουν. Όλα αυτά αποτελούν απλά μια κακή φήμη! Στην πραγματικότητα, το χοιρινό κρέας προσφέρει υψηλό βαθμό κορεσμού.

Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ αποτελεί πηγή βιταμινών Α, του συμπλέγματος Β σε υψηλές αναλογίες, D, Ε και K. Ακόμα, περιέχει σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο. Έχει μικρά ποσοστά χοληστερόλης και το περισσότερο λίπος που περιέχει βρίσκεται περιφερειακά του κρέατος, κάτι που το καθιστά ορατό και άρα εύκολο να αφαιρεθεί.

Ζυμαρικά

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και ίσως το αγαπημένο φαγητό των περισσότερων γυναικών! Τα ζυμαρικά θεωρούνται πάντα ο “κακός” της υπόθεσης. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Οι υδατάνθρακες (όπου ανήκουν τα ζυμαρικά) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αντί να τα αποφεύγουμε, επιλέγουμε ζυμαρικά ολικής αλέσεως και κρατάμε ένα μέτρο όσον αφορά τις μερίδες μας. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε πολλές μερίδες τροφών ολικής αλέσεως την ημέρα είναι πιο πιθανό να αδυνατίσουν και να διατηρήσουν.

Γαλακτοκομικά

Οι άνθρωποι που επιθυμούν να χάσουν βάρος προσπαθούν να μειώσουν τις θερμίδες “κόβοντας” τα γαλακτοκομικά. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό είναι λάθος. Το σώμα “καίει” περισσότερο λίπος όταν λαμβάνει αρκετό ασβέστιο, επομένως η κατανάλωση τυριού, γιαουρτιού και γάλακτος με χαμηλά λιπαρά μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Τα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα το γιαούρτι είναι, επίσης, πλούσια σε πρωτεΐνη, η οποία βοηθά στο αίσθημα κορεσμού.

Σοκολάτα

Για όλους αποτελεί μια αγαπημένη απόλαυση. Η κατανάλωση 40 γρ. μαύρης σοκολάτας καθημερινά και για διάστημα 2 εβδομάδων βοηθά αποδεδειγμένα στη βελτίωση της διάθεσης σε όσους έχουν έντονο άγχος.

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά και σε μελέτες αναφέρεται ότι βοηθά την ινσουλίνη να λειτουργεί καλύτερα στο σώμα μας, ενώ ελέγχει τα συναισθήματα της πείνας. Επιπλέον, περιέχει μαγνήσιο, που βοηθά στη διαχείριση του στρες, στην κόπωση και την κατάθλιψη.

Ποπκόρν

Θεωρείται ένα υγιεινό σνακ, ειδικά όταν το φτιάχνουμε στο σπίτι. Περιέχει φυτικές ίνες και δημιουργεί αίσθημα κορεσμού ανάμεσα στα γεύματα, ενώ βοηθά και στην πέψη. Παράλληλα, είναι μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Έχει πολυφαινόλες, μια θρεπτική ουσία που καταπολεμά τη φλεγμονή σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα από αυτήν των λαχανικών, καθώς έχουν πιο συμπυκνωμένη μορφή. Όταν το φτιάχνουμε, καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε βούτυρο, πολύ αλάτι και ζάχαρη ή καραμέλα.

Σολομός

Είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο ψάρι, γιατί είναι πολύ λιπαρό. Έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, ο σολομός είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο και φώσφορο.

Δεν έχει πολλές θερμίδες ούτε κορεσμένα λιπαρά οξέα, θέλει όμως προσοχή από όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη. Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές των πολύτιμων για τον οργανισμό Ω3 λιπαρών οξέων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!