Εάν διανύετε την εγκυμοσύνη σας και νιώθετε έντονα καούρα ή δυσπεψία, σίγουρα δεν είστε η μόνη. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των εγκύων γυναικών έρχονται αντιμέτωπες με τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα είτε για μικρό χρονικό διάστημα είτε σε ολόκληρη την περίοδο της κύησης.

Από δυσκολία στην κοιλιακή αναπνοή μέχρι αίσθημα καύσου στο στομάχι, τα συμπτώματα που μπορεί να σας ταλαιπωρούν είναι αρκετά. Μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό να απαλλαγείτε εντελώς από τις καούρες αλλά σίγουρα υπάρχουν τρόποι που συχνά προσφέρουν κάποια ανακούφιση.

Η χρήση των φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κύησης πρέπει, όπως είναι γνωστό, να γίνεται σε συνεννόηση με τον μαιευτήρα.

Ευτυχώς λίγα φάρμακα είναι εκείνα που πρέπει γενικώς να αποφεύγονται ενώ τα περισσότερα μπορούν να λαμβάνονται με τις συνήθεις ενδείξεις και προφυλάξεις όπως και σε μη εγκύους.

Τα αλγινικά σκευάσματα (maalox, aludrox, simeco) το gaviscon και τα αντιόξινα όπως οι πραζόλες μπορούν να χρησιμοποιούνται στη συνήθη δοσολογία για ανακούφιση από τις ενοχλητικές καούρες και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Καλό είναι να αποφεύγεται η συγχορήγηση των αντιόξινων με τον σίδηρο γιατί μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφησή του.

Καούρες, δυσπεψία, ξινίλες ή στομαχόπονος στην εγκυμοσύνη – όπως και να το πούμε η ουσία είναι πως αποτελεί μια κατάσταση όχι ιδιαίτερα ευχάριστη. Όπως και να το βιώνετε όμως, υπάρχουν τρόποι, ένας εκ των οποίων είναι η ισορροπημένη διατροφή με τους οποίους μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερα, πάντα σε συνεννόηση με τον μαιευτήρα σας.

Ορισμένα ροφήματα όπως φασκόμηλο, χαμομήλι, μέντα και ουσίες όπως το μελισσόχορτο, ο μαραθόσπορος, το γλυκάνισο και η πιπερόριζα έχουν φανεί αποτελεσματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καούρας/δυσπεψίας.