Ο πονόλαιμος μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια μίας γρίπης, ενός κρυώματος ή ενδεχομένως κάποιας βλάβης στις φωνητικές χορδές. 
Για να καταπραΰνετε τον πόνο που έχετε στο λαιμό σας υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Εμείς σας προτείνουμε απλές επιλογές που θα σας ανακουφίσουν άμεσα.

Γαργάρες με αλατόνερο. Οι γαργάρες (αρκετές φορές την ημέρα) με ζεστό αλατισμένο νερό μπορεί να μειώσουν τη διόγκωση στο λαιμό και να χαλαρώσουν τη βλέννα, βοηθώντας τον οργανισμό να απαλλαγεί από τα βακτήρια. Κάντε αρκετές πλύσεις με αλατόνερο και θα νιώσετε να υποχωρεί ο πόνος  στο λαιμό σας. Οι γιατροί συνήθως συνιστούν να διαλύετε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό. Εάν η αλμυρή γεύση είναι πολύ δυσάρεστη για σας, δοκιμάστε να προσθέσετε μια μικρή ποσότητα μελιού για να γλυκάνει το μίγμα ή απλά μην το καταπιείτε, αφού κάνετε τις γαργάρες.

Πολλά υγρά. Η γνωστή συνταγή από τη μαμά μας που θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία. Τα «πολλά υγρά» μειώνουν την ενόχληση από τον πονόλαιμο γιατί κρατούν ενυδατωμένο το λαιμό, και έτσι μειώνεται ο ερεθισμός ή η φλεγμονή.

Τσάι και φρέσκοι χυμοί φρούτων. Το τσάι, προσφέρει άμεση, κατευναστική ανακούφιση για τον πονόλαιμο, ενώ το μαύρο και το πράσινο τσάι περιέχουν αντιοξειδωτικά, που πιστεύεται ότι ενισχύουν την ανοσία του οργανισμού και αποτρέπουν τις μολύνσεις. Προσθέτοντας δε και λίγο μέλι, λαμβάνετε και τις αντιβακτηριακές ιδιότητές του.

Κοτόσουπα. Η κοτόσουπα το φάρμακο που γιατρεύει τα πάντα σύμφωνα με την παράδοση,  μαλακώνει και το λαιμό σας. Το νάτριο στο ζωμό έχει πραγματικά αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μάλιστα η συγκεκριμένη σούπα ενδείκνυται για τον πονόλαιμο, καθώς δεδομένου ότι η διατροφή μπορεί να είναι επίπονη και δύσκολη με πρησμένο λαιμό, λόγω της υφής της, η σούπα είναι εύκολη στην κατάποση, εξασφαλίζοντάς σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να καταπολεμήσετε τη λοίμωξη.

Ξεκούραση. Μπορεί να μην έχετε πολλά περιθώρια για ξεκούραση αλλά ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της μόλυνσης, που σας προκάλεσε τον πονόλαιμο είναι να χαλαρώσετε, να έχετε πλήρη γεύματα και να κοιμηθείτε ώστε να συμπληρώσετε τις χαμένες ώρες ύπνου από το βαρύ πρόγραμμα της καθημερινότητάς σας. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων του πονόλαιμου, προκαλούνται από ιούς κρυολογήματος που ευνοούνται από έναν κουρασμένο οργανισμό και ένα ανοσοποιητικό σύστημα με ελάχιστες άμυνες.