Αν τα επίπεδα της χοληστερίνης σας είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά, τότε μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα σας, χωρίς φάρμακα αλλά με φυσικούς τρόπους.

Κάντε διατροφή χαμηλή σε χοληστερόλη και πλούσια σε φυτικές ίνες 

Υιοθετήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής αποφεύγοντας τα κορεσμένα λίπη και τα trans λιπαρά οξέα. Ακολουθήστε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, που περιορίζουν το λίπος, όπως το ψήσιμο στη σχάρα, στον ατμό και αντικαταστήστε το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Τα τηγανητά, τα λιπαρά ντρέσινγκς και τα τυποποιημένα σνακ είναι απαγορευτικά. Περιορίστε επίσης, και τη διαιτητική χοληστερόλη (βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα αβγά, το συκώτι, τα εντόσθια και οι γαρίδες) στα 300 mg την ημέρα.
Από την άλλη πλευρά οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι η βρώμη τα φασόλια το ρύζι, το κριθάρι. Προσοχή όμως χρειάζεται στην κατανάλωση της ποσότητας των τροφών αυτών γιατί μπορεί να προκαλέσουν φουσκώματα και πόνους στην κοιλιά. Επίσης, τα φρούτα που είναι πλούσια σε πηκτίνη όπως τα μήλα και τα αχλάδια, είναι πολύ αποτελεσματικές όσον αφορά τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης.

Επιλέξτε το σκόρδο

Έρευνες έχουν αποδείξει πως το σκόρδο συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης και της πίεσης και μειώνει την ολική χοληστερίνη. Δυο φρέσκες σκελίδες είναι ιδανική ποσότητα για κάθε μέρα. Άλλες έρευνες επίσης, έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση σκόρδου ή ακόμη και έτοιμων σκευασμάτων που περιέχουν σκόρδο ως συμπλήρωμα διατροφής μπορούν να μειώσουν σε μέτριο βαθμό τη χοληστερόλη. Όπως φαίνεται, τα ευεργετικά αποτελέσματα του σκόρδου οφείλονται στις θειούχες ενώσεις του.
Όταν μία σκελίδα κοπεί σε πολλά μικρά κομματάκια, συντελείται μια χημική αντίδραση, το τελικό αποτέλεσμα της οποίας είναι η παραγωγή της ουσίας αλιζίνη. Η ουσία αυτή έχει την ιδιότητα να θανατώνει βακτηρίδια στο στομάχι, να αναπτύσσει αντιπηκτική δράση και να μειώνει τη χοληστερόλη αίματος.
Αναζητήστε τις βιταμίνες Β3 και Β5
Η βιταμίνη Β3 δείχνει να μειώνει αισθητά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και συναντάται και σε μικρότερες ποσότητες σχεδόν σε όλες τις ομάδες τροφίμων ωστόσο οι κύριες πηγές της είναι το συκώτι, το καστανό ρύζι, το κοτόπουλο, το μπρόκολο και τα ξηρά σύκα. Η βιταμίνη Β5 έχει την ιδιότητα να παράγει ένα ένζυμο που και αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα. Βιταμίνη Β5 θα βρείτε στη μαγιά μπύρας, το βασιλικό πολτό, το συκώτι, τον κρόκο του αυγού, το μπρόκολο, το αβοκάντο, τα μανιτάρια, τους ξηρούς καρπούς αλλά και σε μορφή συμπληρωμάτων.