Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν νέες οδηγίες προκειμένου να αναγκάσουν την αγροτοδιατροφική βιομηχανία να μειώσει το ποσοστό του αλατιού στα προϊόντα της, ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε μια χώρα όπου οι μισοί κάτοικοι πάσχουν από υπέρταση.

Ο στόχος είναι μέσα σε δυόμισι χρόνια να μειωθεί κατά 12% η μέση κατανάλωση αλατιού ημερησίως, εξηγεί στην ανακοίνωσή της η FDA, η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων.

Συνολικά, οι νέες οδηγίες αφορούν 163 κατηγορίες προϊόντων, από κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα μέχρι βρεφικές τροφές αλλά και τα μενού των φαστ-φουντ.

Σύμφωνα με την FDA οι Αμερικανοί λαμβάνουν 50% περισσότερο νάτριο από τη συνιστώμενη δοσολογία. Το 95% των παιδιών ηλικίας από 2 έως 13 ετών ξεπερνούν το συνιστώμενο όριο. Αυτή η υπερκατανάλωση αλατιού προκαλεί διάφορες ασθένειες, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία και διαβήτη. Ιδιαίτερα, κατά δυσανάλογο τρόπο, πλήττονται οι φυλετικές και εθνικές μειονότητες ενώ η πανδημία της Covid-19 ενέτεινε το πρόβλημα, ανέφερε η Τζάνετ Γούντκοκ, η προσωρινή επικεφαλής της FDA.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, δίνεται αρκετός χρόνος μέχρι το 2024 στις βιομηχανίες για να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα αλλά και για να «προσαρμοστούν» οι καταναλωτές στις νέες γεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!