Είναι πολύ πιθανό οι υδατάνθρακες να ευθύνονται εν μέρει για την αύξηση βάρους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο «δαίμονας» που ακούτε κατά καιρούς.

Το κακό όνομα των υδατανθράκων προέρχεται από 2 πράγματα.

Το πρώτο είναι η χρησιμότητά τους. Οι υδατάνθρακες δίνουν μόνο θερμίδες, δεν έχουν άλλη χρήση. Η μόνη εξαίρεση είναι οι φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθάνε στην διατήρηση βάρους, την μείωση της χοληστερίνης και τον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα σας.

Το δεύτερο είναι διάφορες δημοφιλείς δίαιτες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι κόβοντας μόνο τους υδατάνθρακες, μπορείτε να χάσετε κιλά. Αυτές οι δίαιτες πιάνουν, αλλά συνήθως τα αποτελέσματά τους είναι προσωρινά.

Τι ισχύει λοιπόν;

Οι υδατάνθρακες έχουν 3.25 – 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αυτό σημαίνει ότι παχαίνουν λιγότερο από το λίπος (9 θερμίδες ανά γραμμάριο) και ενίοτε και τις πρωτεΐνες (4 θερμίδες ανά γραμμάριο).  

Ο σκοπός τους είναι να προσθέτουν ενέργεια και όγκο στο γεύμα σας, έτσι ώστε να μην αναγκάζεστε να τρώτε παραπάνω λίπος και πρωτεΐνες για να χορτάσετε.

«Μα νόμιζα ότι οι πρωτεΐνες κάνουν καλό…»

Πολύ καλά νομίζατε. Οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για την διατροφή μας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν 2 προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι η μακροχρόνια υπερκατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε ανθρώπους που έχουν ήδη πρόβλημα με τα νεφρά. Το δεύτερο είναι ότι πολλές πηγές ενέργειας περιέχουν και λίπη (π.χ. κρέας), τα οποία αυξάνουν το βάρος και τον κίνδυνο ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες.

Πίσω στους υδατάνθρακες τώρα.

Παρότι οι υδατάνθρακες δεν είναι απαραίτητοι για την υγεία μας, πολλά από τα φαγητά στα οποία περιέχονται έχουν ουσίες που θεωρούνται απαραίτητες. Για παράδειγμα, οι πατάτες περιέχουν βιταμίνη Β6, χαλκό, βιταμίνη C, βιταμίνη Β3 και φυτικές ίνες (αν φαγωθεί με την φλούδα). Απλά να θυμάστε ότι καλό είναι όλα αυτά να μην τα καταναλώνετε μέσα από τις τηγανιτές πατάτες… Οι βραστές και οι ψητές σας αγαπάνε περισσότερο.

«Τι πρέπει να κάνω λοιπόν;»

Σαφώς και είναι κακό να τρώμε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, αλλά είναι εξίσου κακό να τους βγάλουμε τελείως από την διατροφή μας.

Η σωστή λύση είναι να βρούμε την σωστή ισορροπία. Τι σημαίνει αυτό;

Θα ακούσετε διάφορες απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα. Η δική μου συμβουλή είναι τα φαγητά που περιέχουν υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά,πατάτες) να είναι σε όγκο το 1/4 του πιάτου σας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία φτιάχνω κάθε δίαιτα και αυτό προτείνω να κάνετε και αν θέλετε να χάσετε κιλά, και αν θέλετε να τα διατηρήσετε.

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG
Instagram: @konstantinos.chardavellas

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!