Έρευνες δείχνουν ότι το 13% περίπου των λεχώνων δεν έχουν καλή διάθεση στην διάρκεια του πρώτου χρόνου μετά τον τοκετό. Το 50% από αυτές πληρούν τα κριτήρια της επιλόχειας κατάθλιψης. Όμως, μπορεί αυτό να συμβεί και στους μπαμπάδες;

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η πατρική επιλόχειος κατάθλιψη υπάρχει και αφορά έναν στους δέκα μπαμπάδες. Μάλιστα, έως και το 18% αναπτύσσει μία κλινικά σημαντική αγχώδη διαταραχή, όπως γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και διαταραχή μετατραυματικού στρες κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.

Μία δεύτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology” αποκάλυψε ότι η επιλόχειος κατάθλιψη “προτιμά” τους νεότερους ηλικιακά μπαμπάδες, αφού όσοι είναι κάτω των 30 ετών έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι όσοι βιώνουν μία τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να απευθύνονται σε ειδικούς ψυχολόγους, οι οποίοι θα αξιολογούν την σοβαρότητα της περίπτωσης και θα τους παρέχουν τις κατάλληλες συμβουλές. Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Jan Nicholson τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια που οι άντρες αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στην οικογένεια ως γονείς, τα φαινόμενα ψυχολογικών προβλημάτων είναι πολύ πιο συχνά.

Οι άνδρες με επιλόχειο κατάθλιψη εμφανίζονται περισσότερο επιθετικοί, έχουν συχνά ξεσπάσματα θυμού, αυξημένες συγκρούσεις με τη σύντροφο, μειωμένες σεξουαλικές σχέσεις, αλλαγές στον ύπνο και την όρεξη. Ακόμη, παρουσιάζουν αναποφασιστικότητα, ευερεθιστότητα αυτοκριτική διάθεση κ.λπ. Κοινό στοιχείο και στα δύο φύλα είναι η αποφυγή της επαφής με το παιδί.

Η επιλόχειος κατάθλιψη στους άνδρες μπορεί να εμφανιστεί από τρεις έως έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. Η αλλαγή του τρόπου ζωής, οι νέες ευθύνες, η έλλειψη ύπνου και η στροφή του ενδιαφέροντος της συντρόφου προς το βρέφος είναι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν αρνητικά. Όμως, το σημαντικότερο ρόλο διαδραματίζει η παράλληλη παρουσία της ίδιας διαταραχής στην μητέρα, γεγονός που συνεπάγεται την αδυναμία της να υποστηρίξει τον σύντροφο.

Έχει παρατηρηθεί ότι η επιλόχειος κατάθλιψη στους άνδρες συσχετίζεται με την μετέπειτα ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας στο παιδί, όπως οι συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, καθυστερημένη γλωσσική ανάπτυξη, και ιδιαίτερα προβλήματα συμπεριφοράς, κάτι που πιθανά να υποδηλώνει τον ενδεχόμενα καταλυτικό ρόλο του πατέρα στην κοινωνικοποίηση του παιδιού.