Το συκώτι είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο του σώματος. “Δουλεύει” συνεχώς σκληρά, “φιλτράροντας” το αίμα, παράγοντας χολή για τις πεπτικές διεργασίες και ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το ήπαρ δέχεται περίπου το 13% της συνολικής παροχής αίματος στο σώμα και εκτελεί περίπου 500 διαφορετικές λειτουργίες. Πρόκειται για ένα “πολυλειτουργικό” όργανο, καθώς διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στο μεταβολισμό και εκτελεί ποικίλες λειτουργίες στο σώμα, όπως η αποθήκευση γλυκογόνου, η διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η σύνθεση πρωτεϊνών του πλάσματος, η παραγωγή ορμονών και η απομάκρυνση τοξικών ουσιών από το σώμα.

“Όπλα” η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση

Σύμφωνα με τη γενική παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση – οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας σε συνδυασμό με εξειδικευμένες ιατρικές συμβουλές – διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη της υγείας μας. Και για το συκώτι, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν σημαντικά “όπλα” για την επίτευξη καλής υγείας.

Αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα “φροντίδα του ήπατος”;

Οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας Ηπατικής Έρευνας προσφέρουν τις ακόλουθες συμβουλές για την υγεία του ήπατος:

1. Διατηρείτε φυσιολογικό σωματικό βάρος (Δείκτη μάζας σώματος 20-25).

2. Ασκείστε τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα (γρήγορο βάδισμα 45’).

3. Αποφύγετε την καθημερινή ή την περιστασιακή, αλλά βαριά κατανάλωση αλκοόλ.

4. Χρησιμοποιείτε τα φάρμακα μόνο με ιατρική οδηγία.

5. Υποβληθείτε σε έλεγχο για την ανίχνευση της ηπατίτιδας C αν είστε γεννημένοι στο διάστημα 1945-1980 ή έχετε/έχει χρησιμοποιήσει ενδοφλέβιες ναρκωτικές ουσίες.

6. Μην αγνοείτε τα αυξημένε επίπεδα ηπατικών ενζύμων.

7. Ενταχθείτε, στην περίπτωση που πάσχετε από προχωρημένη ηπατική νόσο, σε προγράμματα επιτήρησης για την έγκαιρη διάγνωση του ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

+ 1 Ας γίνουμε όλοι δωρητές οργάνων! Θα σώσουμε κάποιον συνάνθρωπό μας, που πάσχει από προχωρημένη ηπατική νόσο ή ηπατοκυτταρικό καρκίνο.