Ο πόνος στην κοιλιά μοιάζει με… μαθηματική εξίσωση. Κι αυτό διότι ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί, αλλάζει μορφή και χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στον ειδικό είναι υποχρεωτική καθώς το σύμπτωμα δεν είναι πάντοτε αθώο.

Πρόκειται για ένα από τα συχνότερα συμπτώματα, το οποίο σχετίζεται με τη λειτουργία των οργάνων που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί, ο πόνος στην κοιλιά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μπορεί να εκδηλωθεί μόνος του ή να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα.

Δεν πρέπει να ανησυχούμε όταν:

Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να σχετίζεται με απλές αιτίες, όπως με την υπερκατανάλωση φαγητού ή τη σωματική καταπόνηση. Συχνά, οι πόνοι στην κοιλιά είναι λειτουργικοί, δηλαδή οφείλονται σε διαταραχή της λειτουργίας ενός οργάνου, και εκδηλώνονται περιοδικά καθώς «έρχονται και φεύγουν» για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πρέπει να ανησυχούμε όταν:

Η ένταση του πόνου είναι μεγάλη ή αυξάνεται βαθμιαία, τότε υπάρχει κίνδυνος η αιτία να είναι σοβαρή. Το σύμπτωμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εάν συνοδεύεται και από άλλα σημεία, όπως πυρετό, απώλεια βάρους και ανορεξία.

Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν το σύμπτωμα είναι:

Δυσπεψία: όταν τρώμε ένα γεύμα βαρύ ή που δεν το έχουμε συνηθίσει, το στομάχι και το έντερο υπερφορτώνονται με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Σε αυτή την περίπτωση, ο κοιλιακός πόνος συνοδεύεται από φούσκωμα, ναυτία και αίσθημα καύσου.

Σωματική καταπόνηση: είναι συχνό το φαινόμενο να εκδηλώνεται πόνος στην κοιλιά μετά από έντονη εκγύμναση. Στην πραγματικότητα, ο πόνος σχετίζεται τους μύες της κοιλιάς και προκαλείται από μυική διάταση ή άλλο μικροτραυματισμό.

Ψυχολογικοί παράγοντες: στρες και έντονη πίεση ερεθίζουν τα νεύρα που υπάρχουν στο στομάχι και το έντερο, προκαλώντας σύσπαση των μυών τους και ως εκ τούτου πόνο στην κοιλιά.

Γαστρεντερίτιδα: λόγω ιών ή βακτηρίων προκαλείται φλεγμονή στο στομάχι και το έντερο. Ως αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής, εμφανίζεται πόνος στην κοιλιά που συνδυάζεται με διάρροια και πυρετό.

Έμμηνος ρύση: ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή προσταγλανδινών, ουσιών που προκαλούν συσπάσεις της μήτρας. Εκδηλώνεται χαμηλά στην κοιλιά και πολλές φορές αντανακλά στη μέση, τα πόδια, την πλάτη ή το στομάχι. Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα, πιθανώς σχετίζεται με σοβαρότερες γυναικολογικές αιτίες (κύστεις ωοθηκών, ενδομητρίωση κτλ).

Κύστεις στις ωοθήκες: η μάζα που υπάρχει στις ωοθήκες δημιουργεί ευαισθησία προκαλώντας πόνο χαμηλά στην κοιλιά.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: το σύνδρομο που είναι γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, προκαλεί υπεραισθησία του εντέρου. Οι μύες συσπώνται περισσότερο από το φυσιολογικό, προκαλώντας μεταξύ άλλων πόνο και δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς.

Οξεία σκωληκοειδίτιδα: είναι μια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης – ενός τμήματος του παχέος εντέρου- η οποία χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης. Ο πόνος είναι άτυπος, δηλαδή ξεκινά με ήπια ένταση από το στομάχι και κατόπιν μετατοπίζεται χαμηλότερα δεξιά, όπου και γίνεται έντονος και επίμονος. Συχνά, συνυπάρχουν ναυτία και εμετός.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: προκαλείται απόφραξη των μεγάλων αγγείων στην κοιλιά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αιμάτωση (ισχαιμία) της περιοχής και να δημιουργείται πόνος.

Έρπης ζωστήρας: υπάρχει λοίμωξη από τον ιό του έρπητα ζωστήρα κι έτσι είναι πιθανό να δημιουργείται έντονος πόνος στην κοιλιά.