Διαχρονικά τα σπιτικά «γιατροσόφια» έχουν αποδειχθεί σωτήρια στην ανακούφιση της συμπτωματολογίας της γαστρεντερίτιδας. Μάλιστα, κάποια εξ αυτών έχουν και επιστημονική τεκμηρίωση.

Η γαστρεντερίτιδα συνήθως προκαλείται από έναν συχνά εμφανιζόμενο ιό, τον ροταϊό, πλήττοντας κυρίως παιδιά, ενώ δεν αφήνει ανεπηρέαστους και τους ενήλικες.

Τα κυρίαρχα συμπτώματα είναι ναυτία, εμετός, διάρροια, πυρετός, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος και μυϊκά άλγη.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ποιες τροφές μας ανακουφίζουν από τη γαστρεντερίτιδα:

Μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και ψωμί του τοστ θεωρούνται μαλακές τροφές που συμπεριφέρονται «ευγενικά» στο έντερο όταν αυτό αναρρώνει από γαστρεντερίτιδα.

Οι μπανάνες και τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη, ένα άμυλο που μπορεί να σχηματίσει γέλη, το οποίο βοηθά στη θεραπεία της διάρροιας. Ο πολτός της πράσινης μπανάνας και το αλεύρι ειδικότερα βρέθηκε ότι μειώνουν τη διάρροια στα παιδιά. Οι μπανάνες είναι επίσης πλούσια πηγή καλίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αντικατάσταση του χαμένου καλίου με τη διάρροια.

Τα ροφήματα που δεν βοηθούν: Αναψυκτικά τύπου κόλα καθώς και η λεμονάδα έχουν θεωρεί κατάλληλα για την αναπλήρωση των υγρών και της γλυκόζης που χάνονται από τον έμετο και τη διάρροια. Όμως η έρευνα έχει δείξει ότι αυτό μπορεί να μην είναι καλή ιδέα.

Τι βοηθά στην ανάρρωση από γαστρεντερίτιδα

Οι κατάλληλες τροφές περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, άπαχα κρέατα, γιαούρτια, καθώς και σύνθετους υδατάνθρακες όπως σιτάρι, ρύζι, ψωμί, πατάτες και δημητριακά.

Ειδικά για τα μικρά παιδιά με ήπια γαστρεντερίτιδα είναι σημαντική η ενυδάτωση μέσω νερού και γάλακτος και όχι με χυμούς φρούτων και ανθρακούχα ροφήματα.