Αρχικά το πρώτο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πόνος στο χέρι του εμβολιασμού, πυρετός, ρίγη είναι σημάδι πως το εμβόλιο λειτουργεί και ο οργανισμός ανταποκρίνεται.

Ποιες είναι οι πιο συχνές παρενέργειες

Στο χέρι που θα εμβολιαστείς μπορεί να έχεις πόνος και οίδημα ενώ σε όλο το σώμα μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγη, καταβολή, πονοκέφαλος.

Για να μειώσεις τον πόνο στο χέρι

ή τη δυσφορία στο σημείο του εμβολιασμού μπορείς να εφαρμόσεις ένα καθαρό, ψυχρό, υγρό ύφασμα στην περιοχή, να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς και να ασκείς το χέρι.
Για να μειώσεις τη δυσφορία από τον πυρετό

Μπορείς να πίνεις άφθονα υγρά και να ντυθείς ελαφριά. Εάν έχεις πόνο ή δυσφορία, μπορείς να λάβεις κοινά αναλγητικά όπως ιβουπροφένη ή ακεταμινοφένη. Επικοινώνησε με τον γιατρό σου για να σου ορίσει τη δοσολογία και την συχνότητα.

Πότε να επικοινωνήσεις με τον γιατρό

Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσφορία από τον πυρετό ή τον πόνο είναι φυσιολογική. Ωστόσο, θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον ιατρό ή το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εάν η ερυθρότητα ή ευαισθησία στο σημείο του εμβολιασμού επιμένουν για περισσότερο από 24 ώρες και εάν έχεις παρενέργειες που σε ανησυχούν ή δεν φθίνουν μετά από μερικές ημέρες, και σαφώς εάν νομίζεις ότι έχετε αλλεργική αντίδραση μετά τον εμβολιασμό με εξάνθημα, δύσπνοια, υπόταση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govatileto.gr σας πηγαίνει παντού!