Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι αρθρώσεις και οι μύες σας πονάνε περισσότερο όταν αλλάζει η βαρομετρική πίεση; Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να νιώθουμε πόνους κατά τη διάρκεια του βροχερού καιρού είναι λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας. Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν συστολή των μυών και των τενόντων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο.

Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα νεύρα μεταδίδουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Όταν η βαρομετρική πίεση πέφτει, μπορεί να προκαλέσει τα νεύρα να γίνουν πιο ευαίσθητα, οδηγώντας σε αύξηση της αντίληψης του πόνου.

Όταν αλλάζει ο καιρός, αλλάζει και το σώμα μας. Μπορεί να μην το νιώθουμε αμέσως, αλλά καθώς η θερμοκρασία και η υγρασία έξω μεταβάλλονται, το ίδιο συμβαίνει και με την περιεκτικότητα σε νερό μέσα στα κύτταρά μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους πόνους – από πονοκεφάλους και ημικρανίες έως κράμπες και δυσκαμψία.

Πώς να απαλύνετε τους πόνους του σώματος με τις αλλαγές του καιρού

Εάν υποφέρετε από πόνο στις αρθρώσεις ή αρθρίτιδα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα συμπτώματά σας κατά τους κρύους μήνες, όπως:

  • Ντυθείτε ζεστά

Φροντίστε να ντύνεστε ζεστά και να προστατεύετε τις αρθρώσεις σας από το κρύο όσο το δυνατόν περισσότερο. Προσπαθήστε να παραμείνετε στεγνοί. Εάν μπορείτε, μείνετε σε εσωτερικούς χώρους όταν βρέχει. Εάν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε αδιάβροχα ρούχα. Αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε το σώμα σας στεγνό και να μειώσετε την πίεση στις αρθρώσεις σας. 

  • Μείνετε ενεργοί

Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές και σε φόρμα, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων από τους πόνους που συνοδεύουν τις αλλαγές του καιρού. Όταν ο καιρός έξω είναι πιο κρύος, το σώμα μας τείνει να τεντώνεται και μπορεί να αρχίσουμε να νιώθουμε ακαμψία στους μύες μας. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση αυτών των μυών και να τους κρατήσει ευέλικτους. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από κάθε παγωμένη ενέργεια που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε νευριασμένοι. Δραστηριότητες που είναι φιλικές για τις αρθρώσεις, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος στις αρθρώσεις και στη μείωση της φλεγμονής.

  • Μείνετε ενυδατωμένοι

Όταν είμαστε σωστά ενυδατωμένοι, τα κύτταρα μας είναι σε θέση να διατηρήσουν τη δομή και τη λειτουργία τους. Όταν όμως αφυδατωνόμαστε, τα κύτταρα μας συρρικνώνονται και γίνονται λιγότερο εύκαμπτα. Αυτό τα καθιστά πιο ευαίσθητα σε αλλαγές πίεσης και θερμοκρασίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο. Πώς μπορούμε λοιπόν να αποτρέψουμε τους σωματικούς πόνους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες; Το «κλειδί» είναι να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποφύγετε τα διουρητικά όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ.

  • Μιλήστε με τον γιατρό σας

Εάν αισθάνεστε πόνο στις αρθρώσεις ή στους μύες σας όταν βρέχει, μιλήστε με το γιατρό σας. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και να τον κάνουν πιο διαχειρίσιμο. Με τη σωστή θεραπεία, μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τη ζωή σας παρά τον βροχερό καιρό.

Ο βροχερός καιρός δεν χρειάζεται να καταστρέψει τη μέρα σας. Με λίγη προετοιμασία, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τους πόνους του σώματος που συνοδεύουν τις καιρικές αλλαγές και να απολαύσετε τον κρύο ή βροχερό καιρό. Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για πιο εξατομικευμένες συμβουλές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!