Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα η κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει στους ενήλικες τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Μου Τσεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, αξιολόγησαν στοιχεία από τρεις μελέτες, που κράτησαν δεκαετίες και αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων περίπου 15.100 διαβητικούς.

Η ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση γιαουρτιού, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 18%.Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται και από προηγούμενες έρευνες που έχουν διαπιστώσει ότι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ορισμένα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη. Επίσης, έχει ανακαλυφθεί ότι τα προβιοτικά βακτήρια του γιαουρτιού βελτιώνουν το λιπιδικό «προφίλ» και το επίπεδο αντιοξειδωτικών ουσιών στον οργανισμό των ανθρώπων που ήδη έχουν διαβήτη τύπου 2 (γνωστός και ως διαβήτης των ενηλίκων).

Ο διαβήτης τύπου των ενηλίκων, είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται, όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του σώματος εμφανίζουν αντίσταση στην εν λόγω ορμόνη, με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα. Η πάθηση έχει μια γενετική-κληρονομική διάσταση, ενώ ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που οδηγεί στην παχυσαρκία, αυξάνει τον κίνδυνο.

Ο ερευνητής της έρευνας δήλωσε μετά και τα νέα ευρήματα ότι,  «το γιαούρτι πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο συστατικό μιας υγιούς διατροφής».