Εάν το διαβάζετε αυτό, τότε ίσως να ξέρετε ήδη τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και γιατί επηρεάζει το βάρος και την διατροφή. Αν όχι, μπορείτε να δείτε στην παράγραφο από κάτω. Εναλλακτικά, παραβλέψτε την και πάμε να δούμε μαζί τι μπορείτε να κάνετε όταν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων ορμονών και επηρεάζει πάνω από 115.000.000 γυναίκες στον κόσμο.

Ο λόγος που μας ενδιαφέρει διατροφικά είναι γιατί κάποια από τα συμπτώματα του σύνδρομου πολυκυστικών ωοθηκών αφορούν την τάση του σώματος να αποθηκεύει λίπος και να πεινάει περισσότερο. Οι γυναίκες με το σύνδρομο έχουν αρκετά μεγαλύτερη δυσκολία στο να ελέγξουν το βάρος τους και συχνά χρειάζεται διαιτολογική παρακολούθηση αμέσως μετά την διάγνωση για να προλάβουμε την αύξηση κιλών.

Τα συμπτώματα που σας αφορούν διατροφικά είναι τρία: Αυξημένη πείνα, τάση αύξησης λίπους και αντίσταση στην ινσουλίνη. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο κάποιες φορές να ελέγξετε και να μειώσετε το βάρος σας, αλλά μην ανησυχείτε, θα τα δούμε ένα-ένα και θα βρούμε μαζί λύσεις!

Αυξημένη πείνα

Μπορεί να νιώθετε ότι πεινάτε συνέχεια και ότι ακόμα και όταν τρώτε, δεν χορταίνετε. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι δυσλειτουργούν λίγο οι ορμόνες τις όρεξης και του κορεσμού, οπότε πρέπει να τις βοηθήσετε λίγο. Πρώτα από όλα, προσπαθήστε να τρώτε πολλές φορές. Δεν μιλάω απαραίτητα για τα γνωστά 5 γεύματα, μπορείτε να φάτε και περισσότερα. Μία κούπα στικς λαχανικών, δύο κράκερ, ένα σπιτικό ζελέ, 8 φράουλες ή κεράσια, ένα, μια χούφτα ποπ κόρν, όλα αυτά έχουν από 10 έως 35 θερμίδες, οπότε ακόμα και 10 φορές την ημέρα να τα φάτε, είστε εντάξει.

Όσον αφορά τα κυρίως γεύματα, το πιο σημαντικό εδώ δεν είναι η ποσότητα αλλά η ταχύτητα. Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι ορμόνες του κορεσμού δεν λειτουργούν, αλλά ότι λειτουργούν πιο απλά. Σερβίρετε λοιπόν μια κανονική μερίδα, αλλά φάτε τη αργά, μασήστε καλά και δώστε χρόνο στο σώμα, το στομάχι και τον εγκέφαλό σας να καταλάβει ότι χορτάσατε. Ένα ακόμα τρικ είναι να τρώτε φαγητά που έχουν όγκο. Οι σαλάτες είναι προφανής λύση (αλλά προσέξτε το λάδι), το ρύζι όμως είναι ένας ακόμα καλός σύμμαχος. Επίσης, ενώ συνήθως λέμε να μην πίνετε πολύ νερό όταν τρώτε, εδώ μπορείτε να το κάνετε γιατί οι ορμόνες του κορεσμού εκκρίνονται όταν φουσκώσει το στομάχι, οπότε το νερό βοηθάει.

Αυξημένη τάση αποθήκευσης λίπους

Συνήθως το πότε θα φάμε ένα γεύμα δεν παίζει τόσο ρόλο γιατί εάν οι θερμίδες που τρώμε μέσα στην ημέρα είναι αυτές που χρειαζόμαστε, στο τέλος θα υπάρχει ισορροπία και δεν θα παχύνουμε. Αυτό δεν ισχύει στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Εάν φάτε πολλές θερμίδες μαζεμένες, αυτές θα γίνουν λίπος, όπως σε όλους τους ανθρώπους, όμως την υπόλοιπη μέρα αν δεν φάτε, αντίθετα με τους άλλους ανθρώπους, το σώμα σας θα έχει δυσκολία να πάει να πάρει ενέργεια από αυτό το αποθηκευμένο λίπος. Συνεχίζοντας λοιπόν με το ίδιο μοτίβο, τρώτε συχνά και μικρά γεύματα – κατά προτίμηση κάθε 2-3 ώρες. Αυτό θα σας δώσει αρκετή ενέργεια ανά πάσα στιγμή, αλλά ποτέ τόση ώστε να αποθηκευτεί σαν λίπος.

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Θα γίνω κουραστικός αν πω πάλι τρώτε πολλά μικρά γεύματα, οπότε πέρα από αυτό, δοκιμάστε φαγητά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά με την φλούδα καθώς και ξηρούς καρπούς. Αυξήστε λίγο τα ψάρια (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα) και τα όσπρια (δύο με τρεις φορές την εβδομάδα). Αποφεύγετε τους χυμούς και την ζάχαρη, καθώς και τα κοκτέιλ αν βγείτε έξω, τα σκέτα ποτά είναι καλύτερα. Σαν πηγή υδατάνθρακα να προτιμάτε το ρύζι, πέρα από τα προϊόντα ολικής αλέσεως.

Η άσκηση βοηθάει πάρα πολύ επίσης, ακόμα και 30 λεπτά περπάτημα την ήμερα μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής

Η φαρμακευτική αγωγή με αντισυλληπτικά μπορεί να προκαλέσει μείωση στον μεταβολισμό και κατακράτηση υγρών κάποιες φορές. Η μείωση στον μεταβολισμό αντιμετωπίζετε με όλα τα παραπάνω, αλλά μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε τις ποσότητες που τρώτε μετά την διάγνωση. Όσον αφορά την κατακράτηση, αποφεύγετε τα αλμυρά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μειώστε το αλάτι και πίνετε τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα γιατί τα υγρά καταπολεμάνε την κατακράτηση υγρών. Περίεργο, το ξέρω….
Αυτά λοιπόν για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Έχετε κάποιο άλλο θέμα για το οποίο θέλετε να μάθετε; Στείλτε μου μήνυμα στο Instagram και μπορεί το επόμενο άρθρο να είναι για αυτό!
 

 

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG
Instagram: @konstantinos.chardavellas

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!