Ο επαρκής, ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικό μέρος ενός υγιεινού σχεδίου απώλειας βάρους. Το πιο σημαντικό, η έρευνα έχει δείξει ότι η στέρηση ύπνου κατά τη διάρκεια της δίαιτας μπορεί να μειώσει το βάρος που χάνεται και να ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση τροφής.

Μια κοινή υπόθεση σχετικά με τη σχέση μεταξύ βάρους και ύπνου περιλαμβάνει το πώς ο ύπνος επηρεάζει την όρεξη. Ενώ συχνά πιστεύουμε ότι η όρεξη είναι απλώς ένα θέμα γκρίνιας στομάχου, στην πραγματικότητα ελέγχεται από νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι είναι χημικοί αγγελιοφόροι που επιτρέπουν στους νευρώνες (νευρικά κύτταρα) να επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι νευροδιαβιβαστές γκρελίνη και λεπτίνη πιστεύεται ότι είναι κεντρικοί για την όρεξη.

Ύπνος και μεταβολικές διαταραχές
Ο μεταβολισμός είναι μια χημική διαδικασία κατά την οποία το σώμα μετατρέπει ό,τι τρώμε και πίνουμε σε ενέργεια που απαιτείται για να επιβιώσουμε. Όλες οι συλλογικές μας δραστηριότητες, από την αναπνοή μέχρι την άσκηση και οτιδήποτε ενδιάμεσα, είναι μέρος του μεταβολισμού. Δραστηριότητες όπως η άσκηση μπορούν να αυξήσουν προσωρινά το μεταβολισμό, ο ύπνος όμως δεν μπορεί. Ο μεταβολισμός στην πραγματικότητα επιβραδύνει περίπου 15% κατά τη διάρκεια του ύπνου, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο το πρωί.

Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου οδηγεί συνήθως σε μεταβολική απορρύθμιση. Ο κακός ύπνος σχετίζεται με αυξημένο οξειδωτικό στρες, δυσανεξία στη γλυκόζη (σάκχαρο) και αντίσταση στην ινσουλίνη. Μπορεί επίσης να αυξήσει τις ευκαιρίες για φαγητό και ο λιγότερος ύπνος μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς, οδηγώντας σε αύξηση βάρους.

Πώς σχετίζεται ο ύπνος με τη σωματική δραστηριότητα;
Η στέρηση ύπνου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη ενέργεια για άσκηση και σωματική δραστηριότητα. Το αίσθημα κούρασης μπορεί επίσης να κάνει τα αθλήματα και την άσκηση λιγότερο ασφαλή, ειδικά δραστηριότητες όπως η άρση βαρών ή/και εκείνες που απαιτούν ισορροπία. Ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν αυτή τη σύνδεση, είναι γνωστό ότι η άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της απώλειας βάρους και της συνολικής υγείας.

Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, ειδικά εάν αυτή η άσκηση περιλαμβάνει φυσικό φως. Ενώ ακόμη και ένας σύντομος περίπατος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου, η περισσότερη δραστηριότητα μπορεί να έχει πιο δραματικό αντίκτυπο. Η ενασχόληση με τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μειώσει την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!