Οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν συνδεθεί με την καλύτερη υγεία, με την καρδιαγγειακή υγεία και τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης Plos One.

Μεταξύ 2000 και 2023, οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σχέση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου.

Η ανάλυση έδειξε ότι η συνολική χορτοφαγική διατροφή είχε ισχυρή στατιστική συσχέτιση με καλύτερη υγεία σε διάφορους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιακές μεταβολικές ασθένειες, καρκίνο και θνησιμότητα, όπως η αρτηριακή πίεση, η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Αυτός ο τύπος δίαιτας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο, γαστρεντερικό καρκίνο, καρκίνο του προστάτη και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες σε χορτοφαγική διατροφή δεν είχαν καμία διαφορά στον κίνδυνο διαβήτη κύησης και υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με εκείνες που δεν ακολούθησαν φυτική διατροφή.

Τα συνολικά ευρήματα δείχνουν ότι μια χορτοφαγική διατροφή συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η στατιστική ισχύς αυτής της συσχέτισης μπορεί να οφείλεται σε διαφορές μεταξύ μελετών σε επόμενα συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα, δημογραφικά στοιχεία συμμετεχόντων, διάρκεια κάθε μελέτης και άλλους παράγοντες. Επιπλέον, η διατροφή ορισμένων χορτοφάγων μπορεί να σχετίζεται με ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων για μερικούς ανθρώπους. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές δίνουν προσοχή σε ένα ευρύ φάσμα συστάσεων για μια χορτοφαγική διατροφή μέχρι να ολοκληρωθούν περισσότερες μελέτες.