Τις περισσότερες φορές, συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, βήχας, ζαλάδα, ρινορραγία, κόπωση, δέκατα και επίμονο μπούκωμα, τα οποία επιμένουν και δεν υποχωρούν με μία συνήθη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να οδηγήσουν σε ιγμορίτιδα, μία σοβαρή φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων που βρίσκονται γύρω από τη μύτη.

Πιο αναλυτικά, όταν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος επιμένουν για περισσότερες από 5-7 ημέρες και παράλληλα υπάρχουν παχύρρευστες και πυώδεις εκκρίσεις, οίδημα και πόνος γύρω από τα μάτια, πρέπει να επισκεφτείς έναν ωτορινολαρυγγολόγο για έναν ενδοσκοπικό έλεγχο, ο οποίος θα διαπιστώσει αν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες όπως μεγάλα κρεατάκια, αλλεργική ρινίτιδα, πολύποδες ή στραβό διάφραγμα. Αν κρίνει απαραίτητο, θα συστήσει αξονική ή μαγνητική τομογραφία καθώς και καλλιέργεια ρινικού εκκρίματος, η οποία σήμερα γίνεται ενδοσκοπικά.

Στην αρχική αγωγή χορηγούνται αντιβιοτικά, κάτι που συχνά βοηθά πολύ στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ ο γιατρός θα συστήσει, επίσης, πλύσεις με φυσιολογικό ορό ώστε να “καθαρίσουν” οι παραρρίνιοι κόλποι, να απομακρυνθούν οι βλεννώδεις εκκρίσεις και να αποφευχθεί η εξέλιξη σε ιγμορίτιδα. Όμως, εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση στη συντηρητική αγωγή, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Και είναι πολύ σημαντικό αυτή να γίνεται έγκαιρα.

Οι ωτορινολαρυγγολόγοι σήμερα μπορούν να προσφέρουν ριζική λύση στην ιγμορίτιδα με την εφαρμογή της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Χάρη στη μεγέθυνση και τη φωτεινότητα κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορούν να διορθωθούν οι ανατομικές ανωμαλίες που οδηγούν στην επίμονη φλεγμονή. Έτσι, είναι πιο εύκολη και αποτελεσματική η επέμβαση με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς εξωτερικές τομές.

Τέλος, οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους συνιστώ να χειρουργηθεί ένας ασθενής με ιγμορίτιδα ενδοσκοπικά, είναι οι εξής: πρώτον, αποφεύγει πιθανές επιπλοκές από χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες θα καταστήσουν το πρόβλημα μεγαλύτερο μελλοντικά, και δεύτερον, για να μπορεί να γίνει βιοψία και οριστική διάγνωση”, τονίζει η γιατρός, και προσθέτει: Καθώς η επέμβαση γίνεται με πολύ λειτουργικό τρόπο, ο ασθενής μετεγχειρητικά είναι σε άριστη κατάσταση και θεραπεύεται οριστικά.