Η διατήρηση της γονιμότητας ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, απασχολεί ολοένα και περισσότερες γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν παιδί λίγο αργότερα από το συνηθισμένο, για διάφορους λόγους. Η κατάψυξη ωαρίων φαίνεται να είναι μία πολλά υποσχόμενη λύση.

Για ποιες γυναίκες είναι κατάλληλη η κατάψυξη ωαρίων

Αρχικά, η μέθοδος κατάψυξης ωαρίων αναπτύχθηκε για ασθενείς που ήταν αναγκαίο να υποβληθούν σε θεραπείες με αντίκτυπο στη γονιμότητα. Πλέον μπορεί εφαρμοστεί σε κάθε γυναίκα που θέλει να καθυστερήσει την εγκυμοσύνη.

Διαδικασία

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10-12 ημέρες και μοιάζει πολύ με το πρώτο στάδιο μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πραγματοποιείται διέγερση ωοθηκών με φάρμακα, η οποία παρακολουθείται με υπερηχογραφήματα και εξετάσεις αίματος. Μόλις ο γιατρός το καθορίζει προγραμματίζεται η ωοληψία. Τα ωάρια καταψύχονται και παραμένουν εκεί μέχρι η γυναίκα να αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει.

Πότε πρέπει να γίνει η κατάψυξη;

H ASRM (American Society for Reproductive Medicine) έχει θέσει τα 38 έτη ως όριο. Για να προχωρήσει η διαδικασία είναι αναγκαία η σχολαστική εκτίμηση της γενικότερης υγείας της γυναίκας καθώς και της αναπαραγωγικής της ικανότητας.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας είναι αυτή που είχε όταν κατέψυξε  τα ωάριά της. Αν κάνει κατάψυξη στα 35 της και θελήσει  να τεκνοποιήσει στα 40, τότε η αναπαραγωγική της ηλικία θα είναι  35.

Είναι ακριβή η μέθοδος;

Κοστίζει περίπου όσο και ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ξεχωριστά έξοδα είναι τα φάρμακα και το ετήσιο κόστος της κρυοσυντήρησης.

Πρόκειται για μία ασφαλή μέθοδο;

Μέχρι τώρα έχουν γεννηθεί 6.000 παιδιά από κατεψυγμένα ωάρια. Ύστερα από έρευνες, δεν έχει προκύψει κάποια γενετική ή χρωμοσωμική ανωμαλία.