Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το Facebook -και τα περισσότερα social media- χωρίς εικόνες. Κι όμως, αυτή ήταν η πραγματικότητα για περίπου 300 εκατομμύρια χρήστες του που είναι τυφλοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης.

Τώρα το κοινωνικό δίκτυο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, το οποίο τα τελευταία χρόνια επενδύει πολύ χρόνο και χρήμα στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη μιας σειράς υπηρεσιών, προσφέρει σε άτομα με προβλήματα όρασης τη δυνατότητα να «βλέπουν» τις εικόνες.

Η τεχνολογία «Automatic Alternative Text» του Facebook, συμβατή από χθες με την εφαρμογή για iOS, είναι ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) το οποίο χρησιμοποιεί αλγορίθμους για να κάνει προβλέψεις. Αν για παράδειγμα το λογισμικό δει πολλές φωτογραφίες με γάτες, θα είναι στη συνέχεια σε θέση να αναγνωρίσει μια γάτα μέσα σε μια εικόνα.

Η διαδικασία

Μετά την αναγνώριση αντικειμένων μέσα στις εικόνες, το iPhone χρησιμοποιεί voice over για να περιγράψει στον χρήστη το περιεχόμενο μιας εικόνας. Παρόλο που η τεχνολογία είναι ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο, το Facebook υποστηρίζει ότι μπορεί να αναγνωρίσει περίπου 100 έννοιες (όπως μωρά, γένια, βουνά, θάλασσα, χαμόγελα, τρόφιμα και selfies) οι οποίες περιέχονται σε τουλάχιστον μία στις δύο φωτογραφίες που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα.

Σημειώνεται ότι ο βασικός τρόπος με τον οποίον οι τυφλοί έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι ένα λογισμικό ανάγνωσης οθόνης το οποίο περιγράφει τα στοιχεία που προβάλλονται σε αυτήν, όπως κείμενο, κουμπιά και links, και τους δίνει τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με αυτά. Τεχνολογία αναγνώρισης εικόνας χρησιμοποιούν και το Google Photos και το Flickr, ωστόσο το Facebook συνδυάζοντάς τη με το voice over την έθεσε στην υπηρεσία των τυφλών και των ατόμων με σοβαρά προβλήματα όρασης.

«Χρειαζόμαστε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, αν θέλουμε οι άνθρωποι που δεν μπορούν να δουν φωτογραφίες και να καταλάβουν τι περιέχεται σε αυτές να γίνουν μέρος της κοινότητας και να απολαύσουν στον ίδιο βαθμό την πλατφόρμα με εκείνους που μπορούν», ανέφερε στην ιστοσελίδα Verge ο μηχανικός του Facebook, Ματ Κινγκ, ο οποίος είναι τυφλός.

Το Facebook αποφάσισε να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία απευθυνόμενο στο τμήμα τεχνητής νοημοσύνης του. Πάντως η τεχνολογία κάνει αρκετά λάθη προς το παρόν, καθώς υπάρχουν εκατομμύρια αντικείμενα τα οποία δεν έχουν αναλυθεί από τα αντίστοιχα λογισμικά και μάλιστα η Google αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη πέρυσι όταν ταυτοποίησε σε μια εικόνα δύο μαύρους άνδρες ως «γορίλες».

Εκτός από τη βελτίωση του Automatic Alternative Text, το οποίο σύντομα θα είναι διαθέσιμο και για Android, το Facebook προσπαθεί να αναπτύξει ακόμα δύο εργαλεία: τη δυνατότητα ερωταπαντήσεων και την αναγνώριση αντικειμένων μέσα σε βίντεο.

Πηγή:ethnos.gr