Το ποπ κορν έχει αποκτήσει με τα χρόνια αδίκως τη φήμη του πρόχειρου φαγητού που πρέπει να αποφεύγεται.

Στην αγνή, ανόθευτη μορφή του, το ποπ κορν είναι ένα απίστευτα υγιεινό σνακ, γιατί είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά και μια καλή πηγή φυτικών ινών. Μπορείτε να απολαύσετε 3 φλιτζάνια ποπ κορν με λιγότερες από 100 θερμίδες και να πάρετε 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Είναι επίσης μια φυσική τροφή χωρίς γλουτένη, η οποία είναι ιδανική για όποιον πάσχει από κοιλιοκάκη. Έρευνες διαπίστωσαν μάλιστα ότι το ποπ κορν έχει υψηλότερα επίπεδα ισχυρών αντιοξειδωτικών, γνωστών ως πολυφαινόλες, από το φρέσκο ​​καλαμπόκι ή τα φρούτα.

Φυσικά όλα τα παραπάνω αφορούν το ποπ κορν στην αγνή του μορφή και όχι όταν του προσθέσετε επιπλέον υλικά, κάτι που φαίνεται ότι μας αρέσει να κάνουμε. Έτσι λοιπόν το πρόβλημα είναι πως τις περισσότερες φορές το ποπ κορν σερβίρεται μαζί με βούτυρο, αλάτι, τυρί, ζάχαρη και καραμέλα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το USDA , μια μεσαία γαβάθα ποπ κορν με βούτυρο που παίρνετε στο σινεμά μπορεί να σας δώσει 1.190 θερμίδες, 107 γρ. λίπος, 64,6 γρ. κορεσμένα λιπαρά (σχεδόν πέντε φορές την ημερήσια ποσότητα που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία), 58 γρ. υδατάνθρακες και 1.380 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου.

Όμως και το έτοιμο ποπ κορν εμπορίου δεν είναι πολύ καλύτερο. Ένα σακουλάκι έχει σχεδόν 500 θερμίδες, σύμφωνα με το USDA. Επιπλέον, τα περισσότερα ποπ κορν εμπορίου περιέχουν χημικές ουσίες γνωστές ως υπερφθοροαλκύλια και πολυφθοροαλκυλική (PFAS), οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, ηπατικής βλάβης, νόσου του θυρεοειδούς, υπογονιμότητας και καρκίνου.

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας ποπ κορν

Το να φτιάξετε ποπ κορν μόνοι σας είναι πολύ εύκολο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια μικρή ποσότητα λαδιού, πυρήνες ποπ κορν και μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και με καπάκι.

  • Τοποθετήστε την άδεια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε τη να ζεσταθεί για 1 έως 2 λεπτά. Προσθέστε 2 με 3 κουταλιές της σούπας λάδι και ρίξτε 3 πυρήνες ποπ κορν, σκεπάστε την κατσαρόλα και ακούστε.
  • Μόλις σκάσουν οι πυρήνες, προσθέστε αρκετούς πυρήνες ποπ κορν για να καλύψετε τον πάτο της κατσαρόλας (περίπου ¼ έως ½ φλιτζάνι θα πρέπει να είναι καλό, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων).
  • Τοποθετήστε το καπάκι στην κατσαρόλα και ανακινήστε το απαλά μπρος-πίσω. Συνεχίστε να ανακινείτε περιστασιακά καθώς σκάει το ποπ κορν. Να γέρνετε προσεκτικά το καπάκι όταν δεν το ανακινείτε για να διαφύγει μέρος του ατμού.
  • Όταν ο ήχος μειώνεται, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σβήστε τη. Αλατοπιπερώστε τα ποπ κορν σας σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και απολαύστε.