Χρόνο με το χρόνο ακούμε όλο και περισσότερο τη λέξη Vegan στα μέσα ενημέρωσης αλλά και στις καθημερινές μας συζητήσεις. Στα καταστήματα κυκλοφορούν χιλιάδες προϊόντα με την ένδειξη Vegan, από συσκευασμένα τρόφιμα μέχρι παπούτσια και καθαριστικά.

Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε πραγματικά τι σημαίνει αυτό το «Vegan» που ακούμε;

Πολλοί άνθρωποι αν τους ρωτήσεις θα σου πουν ότι οι Vegan είναι αυτοί που τρώνε χορτοφαγικά, οι αυστηροί χορτοφάγοι. Άλλοι θα σου πουν ότι οι Vegan κάνουν αυστηρή δίαιτα, και ότι ακολουθούν αυτό τον τρόπο διατροφής με στόχο την επίτευξη μιας καλύτερης συνολικά υγείας.

Είναι, όμως, όντως έτσι τα πράγματα;

Όπως μαθαίνουμε από την Vegan Life NGO, το μεγαλύτερο vegan φορέα της Ελλάδας, ο βιγκανισμός δεν έχει καμία σχέση με τη διατροφή, με τη στενή έννοια που νομίζει ο περισσότερος κόσμος. Αντίθετα, ο βιγκανισμός είναι ένας συνολικός τρόπος ζωής που έχει στόχο την παύση της εκμετάλλευσης και της χρήσης των ζώων από τον άνθρωπο σε κάθε τομέα: από τα τρόφιμα μέχρι τα καλλυντικά, και από τη διασκέδαση μέχρι τις μεταφορές, οι Vegan πιστεύουν ότι τα ζώα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους: να μην βρίσκονται σε εγκλεισμό, να μην βασανίζονται και, φυσικά, να μην σφάζονται.

Ένα άτομο που είναι vegan, λοιπόν, δεν καταναλώνει κανένα προϊόν ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρια, ζώα της θάλασσας, γαλακτοκομικά, αυγά, προϊόντα μελισσοκομίας κοκ), δεν φοράει ρούχα που προέρχονται από ζώα (δερμάτινα, μάλλινα, μεταξωτά, γούνινα, πουπουλένια κοκ), δεν υποστηρίζει τη χρήση ζώων για θεάματα (ιπποδρομίες, τσίρκο με ζώα, ζωολογικοί κήποι, ενυδρεία κοκ) και δεν δέχεται τη χρήση ζώων για πειραματικούς σκοπούς.

Ο βιγκανισμός σαν έννοια ξεκίνησε στο ηνωμένο βασίλειο το 1944 με την ίδρυση της Vegan Society, και από τότε σημειώνει κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερη άνθιση σε διεθνές επίπεδο. Μάλιστα, στη χώρα μας, το Vegan Life Festival που διοργανώνει ο φορέας Vegan Life NGO από το 2016 έφτασε να αποτελεί το μεγαλύτερο vegan φεστιβάλ της Ευρώπης, με προσέλευση που έφτασε τα 35.000 άτομα το 2019 και τα 38.000 το 2021.

Φέτος, το Vegan Life Festival θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, στις 1 και 2 Οκτωβρίου με ελεύθερη για το κοινό είσοδο.

Οι πόρτες θα είναι ανοιχτές από τις 11 το πρωί έως και τις 11 το βράδυ και οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στη μεγαλύτερη έκθεση Vegan προϊόντων και υπηρεσιών της Ελλάδας και να απολαύσουν κάθε είδους αλμυρές και γλυκές λιχουδιές!

Ακόμα, θα μπορούν να παρακολουθήσουν ενημερωτικές ομιλίες από ειδικούς σχετικά με τη διατροφή, τη υγεία, τον αθλητισμό, την προστασία του περιβάλλοντος κ.ά. αλλά και να συμμετέχουν σε εργαστήρια μαγειρικής από Vegan chefs και food bloggers! Για τα μικρά παιδιά το Vegan Life Festival θα έχει εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Τέλος, στο χώρο θα πραγματοποιηθεί έκθεση τέχνης με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Vegan Life Festival είναι η μεγαλύτερη γιορτή του βιγκανισμού στη χώρα μας και σίγουρα δεν πρέπει να τη χάσουμε!

Ημερομηνία και μέρος διεξαγωγής:

Σάββατο & Κυριακή 1 & 2 Οκτωβρίου 2022

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

 Είσοδος: Ελεύθερη

 Ώρες διεξαγωγής: 11:00 – 23:00

Για περισσότερες πληροφορίες:

facebook.com/events/1080151559272216

www.veganlife.gr

festival@veganlife.gr

facebook.com/veganlifengo

instagram.com/veganlifengo

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!