Η βιταμίνη C, ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις! Είναι διάσημη στους περισσότερους για τις ευεργετικές ιδιότητές της και τα οφέλη που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Η δράση της δεν περιορίζεται μόνο στην καταπολέμηση ενός κρυολογήματος. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου, στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού, στην ενδυνάμωση των οστών και στην προαγωγή της ενέργειας και της ψυχικής ευεξίας.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα στον τομέα της αντιγήρανσης. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν κατηγορηματικά ότι η βιταμίνη C αποτελεί το «κλειδί» για τον φυσιολογικό σχηματισμό του κολλαγόνου, καθώς και για τη διατήρηση των υγιών κυττάρων στον οργανισμό.

Τα οφέλη και οι ιδιότητες της βιταμίνης C για την υγεία

    Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
    Μειώνει αισθητά το ρίσκο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου
    Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκραδίου
    Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και παθήσεων
    Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων παθήσεων
    Συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος
    Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κοινής γρίπης
    Προφυλάσσει από την εμφάνιση καταρράκτη ματιών

Ποια τρόφιμα όμως έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C;

Φραγκοστάφυλα.

Το φραγκοστάφυλο έχει υψηλότατη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, με τα 100 γρ να προσφέρουν 200mg, ενώ είναι ακόμη πλούσια σε μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ακτινίδιο.

Ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων που σου αρέσει ή δεν το θέλεις καθόλου. Πάντως το ακτινίδιο παρέχει στον οργανισμό 137mg βιταμίνης C, ενώ παράλληλα κάνει καλό στη διαδικασία της πέψης και στην ενυδάτωση της επιδερμίδας και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

 Λεμόνι.

Το λεμόνι έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C σε σύγκριση με το πορτοκάλι! Τα 100 γρ χαρίζουν 58mg βιταμίνης, ενώ παράλληλα είναι η ιδανική προσθήκη στο φαγητό μας για να ενισχύσουμε τη γεύση και την ίδια στιγμή τον μεταβολισμό μας.

Παπάγια.

Τα 100 γρ. παπάγιας μας προσφέρουν απλόχερα 62 mg βιταμίνης C, ενώ σύμφωνα με πλήθος ερευνών το εξωτικό αυτό φρούτο κάνει τα οστά μας πιο γερά και το δέρμα μας πιο λαμπερό. Καθόλου άσχημα.

 Κόκκινες και κίτρινες πιπεριές.

Ένα φλιτζάνι ωμής κόκκινης πιπεριάς περιέχει 190mg βιταμίνης C, ενώ η ίδια ποσότητα πράσινης πιπεριάς περιέχει σχεδόν 120mg, σημαντική διαφορά. Ακόμη, οι κίντρινες πιπεριές 155mg βιταμίνης C, καθόλου άσχημα!

Μπρόκολο.

Το μπρόκολο αποτελεί μια σημαντική πηγή της βιταμίνης C με τα 100 γρ να προσφέρουν 87 mg της βιταμίνης. Ακόμη, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και κατάλληλο για όσους θέλουν να ελέγχουν το βάρος τους καθώς οι θερμίδες του είναι σχεδόν μηδαμινές.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!