Κάποιοι προτιμούν να κοιμούνται ανάσκελα, άλλοι μπρούμυτα και μερικοί άλλοι βολεύονται στην πρώτη στάση που μάθαμε όταν ήρθαμε στη ζωή, δηλαδή την εμβρυϊκή.

Φυσικά και μέσα στον ύπνο μας, μπορεί και να αλλάξουμε στάσεις πολλές φορές και μάλιστα χωρίς να το καταλάβουμε. Πόσο όμως μπορεί να μας κοστίσει μια λανθασμένη στάση ύπνου; H απάντηση είναι πολύ καθώς ο κακός ύπνος θα προκαλέσει διάφορους πόνους, ενοχλήσεις και κούραση.

Υπάρχει όμως μια συγκεκριμένη στάση η οποία όπως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν είναι εντελώς ακατάλληλη για την σωματική μας υγεία αλλά και για την ποιότητα του ύπνου μας και δεν είναι άλλη από το μπρούμυτα.


Γιατί όμως η μπρούμυτη στάση ύπνου είναι η χειρότερη στάση στην οποία μπορεί να κοιμηθεί κάποιος;

Eπειδή ασκείται πίεση σε ολόκληρο το σώμα, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, καθώς και πόνους στους μυς ή στις αρθρώσεις.Σύμφωνα με τον Michael J. Breus, Ph.D., (Κλινικό ψυχολόγο και εξειδικευμένο στα θέματα ύπνου), η στάση αυτή δεν επιτρέπει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, αλλά ούτε και την ξεκούραση.

Και όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο χειροπράκτης Dr.B.J. Hardick, «οι άνθρωποι που κοιμούνται σε αυτή τη στάση πάντα καμπουριάζουν και δείχνουν να έχουν κοντό λαιμό!» Όπως αποκαλύπτει ο Dr Breus η καλή στάση ύπνου είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για έναν αληθινά ξεκούραστο ύπνο. «Όταν κοιμάστε, η σπονδυλική σας στήλη πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη και οι καμπύλες του λαιμού, της μέσης και του κάτω μέρους της πλάτης σας πρέπει να πέφτουν”φυσικά».

«Για να πέφτουν αυτές οι καμπύλες φυσικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, πρέπει να υποστηρίζεται ολόκληρο το σώμα», λέει ο Breus, προσθέτοντας, «μια σωστή στάση ύπνου επιτρέπει να διατηρούνται αυτές οι φυσικές καμπύλες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας: χωρίς πιασίματα στο λαιμό, και χωρίς χαλάρωση του κάτω μέρους του σώματος.»

Όταν είμαστε ξαπλωμένοι πάνω στο στομάχι μας, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το κεφάλι μας είναι στραμμένο προς τη μία πλευρά, γεγονός που ασκεί πίεση στους συνδέσμους του λαιμού, σύμφωνα με τον Hardick. Γι’ αυτό το λόγο αυτό, ο Breus σημειώνει ότι η κακή στάση ύπνου μπορεί όχι μόνο να επιδεινώσει τους υπάρχοντες πόνους στο λαιμό μας αλλά και να δημιουργήσει νέους και πιο επώδυνους. Αν πάλι επιμένετε να κοιμάστε μπρούμυτα, τουλάχιστον χρησιμοποιήστε ένα λεπτό μαξιλάρι, για να αποφευχθεί ο πόνος στον αυχένα.

Όσο για την καλύτερη στάση ύπνου; Eίναι η ακριβώς αντίθετη, δηλαδή το να κοιμάστε ανάσκελα. Σύμφωνα με τους ερευνητές η στάση που εξασφαλίζει τον πιο αναζωογονητικό ύπνο είναι η ανάσκελη θέση. Ο ύπνος σ’ αυτή τη στάση, βοηθά στην ευθυγράμμιση και στήριξη ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης, από τον αυχένα έως τον κόκκυγα. Επιπλέον, όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, το βάρος του σώματος κατανέμεται ομοιόμορφα στον κορμό και τα άκρα, διατηρώντας την καταπόνησή τους στο ελάχιστο. Ξεκουράζονται, λοιπόν, καλύτερα η σπονδυλική στήλη, τα χέρια και τα πόδια.Ο ύπνος σ’ αυτή τη στάση ύπνου, βοηθά στην ευθυγράμμιση και στήριξη ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης

Επίσης, είναι η καλύτερη στάση ύπνου για το πρόσωπο, επειδή του επιτρέπει να αναπνέει ομοιόμορφα, χωρίς έκκεντρες πιέσεις ενάντια στο μαξιλάρι, που συχνά οδηγούν στη δημιουργία ρυτίδων.Θεωρείται, ωστόσο, η χειρότερη στάση ύπνου για το ροχαλητό και για την εμφάνιση επεισοδίων άπνοιας ύπνου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!