Ένα ντους πρέπει να είναι χαλαρωτικό και αναζωογονητικό. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου ευχάριστη εμπειρία αν σας χτυπήσει ένα ξαφνικό κύμα ζαλάδας και ναυτίας.

Αυτό το φαινόμενο δεν είναι τόσο περίεργο ή ανησυχητικό όσο νομίζετε. Γενικότερα, η παρατεταμένη παραμονή σε ζεστό, υγρό αέρα μπορεί μερικές φορές να δημιουργεί στους ανθρώπους αδυναμία.

Επειδή όμως η ξαφνική ζάλη μπορεί να έχει πολλές πιθανές αιτίες, δεν πρέπει να την αγνοήσετε εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν η ζαλάδα σας προκαλεί λιποθυμία, εάν έχετε επίσης αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, προβλήματα με την ομιλία, πόνο στο στήθος ή δύσπνοια.

Το να αισθάνεστε περιστασιακά λίγη ζαλάδα και ναυτία στο ντους δεν είναι λόγος απαραίτητα λόγος ανησυχίας. Δείτε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε:

Υπερθέρμανση

Η παραμονή σε ένα ζεστό ντους προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας σας. Σε απάντηση, το σώμα σας εργάζεται για να διατηρήσει τη θερμοκρασία σας ρυθμισμένη, προκαλώντας τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων σας και την επιβράδυνση του καρδιακού σας ρυθμού.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής σας πίεσης, η οποία μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε ζάλη. Κάντε ένα ελαφρώς πιο δροσερό ή μικρότερο σε διάρκεια ντους. Αφήστε ένα παράθυρο ή την πόρτα ανοιχτή για να μπει λίγος δροσερός αέρας.

Και αν αρχίσετε να ζαλίζεστε από την υπερβολική ζέστη, αυτό είναι ένα σημάδι ότι ίσως ήρθε η ώρα να βγείτε από το ντους. Μόλις βγείτε, καθίστε για ένα λεπτό μέχρι να υποχωρήσει η ζάλη και δοκιμάστε βαθιές αναπνοές για τη ναυτία.

Ορθοστασία

Η ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα σε ζεστές θερμοκρασίες, μπορεί να προκαλέσει ορθοστατική υπόταση ή αγγειοβελτιωτική συγκοπή, μια ακίνδυνη αντίδραση που χαρακτηρίζεται από ξαφνική πτώση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να συμβεί όταν το σώμα είναι στρεσαρισμένο.

Οι μεγάλες περίοδοι ορθοστασίας προκαλούν συγκέντρωση αίματος στα πόδια και τα πέλματά σας, γεγονός που μειώνει προσωρινά τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλό σας. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία, ζάλη ή θολή όραση.

Μερικές φορές η κίνηση των ποδιών σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ήπιας ζάλης. Αν αυτό δεν βοηθήσει, καθίστε όσο πιο γρήγορα μπορείτε και βάλτε το κεφάλι σας ανάμεσα στα γόνατά σας. Αυτό θα φέρει περισσότερο αίμα πίσω στον εγκέφαλό σας, ώστε να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Χαμηλό σάκχαρο αίματος

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα – όταν το επίπεδο σακχάρου ή γλυκόζης στο αίμα σας πέφτει κάτω από το υγιές όριο – μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, όχι μόνο στο ντους. Εκτός από το αίσθημα αδυναμίας ή ζαλάδας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε ιδρωμένοι, ότι τρέμετε ή ότι η καρδιά σας χτυπάει γρήγορα.

Τα άτομα με διαβήτη – τόσο του τύπου 1 όσο και του τύπου 2 – είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα όταν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα τους πέφτει κάτω από 70 mg/dL.

Αλλά το πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ειδικά αν έχετε περάσει αρκετές ώρες χωρίς να φάτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί επίσης να συμβεί λίγες ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που αποτελείται κυρίως από επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Φάτε 15 γραμμάρια υδατανθράκων ταχείας δράσης για να επαναφέρετε γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα σας, συνιστά η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. Οι καλές επιλογές περιλαμβάνουν μισή μπανάνα, χυμό ή 1 κουταλιά της σούπας μέλι.