Όταν η Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου.
Παρόμοιες δεισιδαιμονίες υπάρχουν και στις παραδόσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας για την “Τρίτη και 13”.

Ο φόβος της Παρασκευής και 13 ονομάζεται στα αγγλικά paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία).

Ακόμα και στην Πληροφορική υπάρχει ιός με το όνομα “Παρασκευή και 13” (Friday 13th), ο οποίος ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13!

Η ιστορία της ημέρας

Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούσαν ότι έφερνε κακή τύχη. Η πρώτη αναφορά σε μία “Παρασκευή και 13” έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα.

Πέρα από τις γραπτές αναφορές υπάρχουν πολλές δημοφιλείς ιστορίες σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας:Στον Μυστικό Δείπνο ο Ιούδας Ισκαριώτης ήταν ο 13ος καλεσμένος, ενώ η Σταύρωση του Ιησού συνέβη ημέρα Παρασκευή. Η Εύα πρόσφερε το μήλο στον Αδάμ ημέρα Παρασκευή!

Η συγκεκριμένη μέρα λέγεται ότι είναι δυσάρεστη για να γεννηθεί κάποιος, να παντρευτεί, να ξεκινήσει μια νέα δουλειά, να φύγει για ταξίδι, να μετακομίσει, κ.α. Στην Αμερική και την Αγγλία, επέλεγαν την ημέρα αυτή προκειμένου να απαγχονίσουν τους θανατοποινίτες –με αποτέλεσμα να αποκαλείται συχνά η “Ημέρα του Κρεμασμένου”.

Οι Ούγγροι πιστεύουν πως όταν κάποιος γεννηθεί Παρασκευή, μπορεί το κακό να φύγει από πάνω του αν ρίξει λίγο από το αίμα του σε ένα κομμάτι ύφασμα από τα ρούχα του και έπειτα το κάψει, καίγοντας μαζί οποιαδήποτε κατάρα μεταφέρει η μέρα αυτή. Μονάχα σε δυο περιπτώσεις η ημέρα αυτή μπορεί να είναι ευεργετική, καθώς όλα τα δυσάρεστα παύουν την Παρασκευή πριν το Πάσχα, αλλά και όταν κάποιος δει ένα όνειρο το βράδυ της ίδιας μέρας. Αν την επομένη διηγηθεί το όνειρο είναι σχεδόν βέβαιο πως ότι είδε θα γίνει πράξη προσφέροντας χαρά, αν φυσικά το όνειρο ήταν θετικό!

Ο «Μαγικός» Αριθμός 13

Αντίστοιχα με την Παρασκευή, ο αριθμός 13 έχει και αυτός τους δικούς του παράδοξους συμβολισμούς, που κάνει αρκετούς να το φοβούνται. Αν ο αριθμός 12 συμβολίζει την πληρότητα, την κοσμική τάξη και αρμονία τότε ο 13 αριθμεί το διαμελισμό αυτού του τέλειου κύκλου, την εξαναγκαστική συνέχεια της τάξης που οδηγεί στην ασυμμετρία και το χάος.

Δεν είναι παράλογο λοιπόν, που στον Μυστικό Δείπνο του Χριστού, οι παρευρισκόμενοι δεν ήταν ίσοι με τον αριθμό της ισορροπίας, αλλά ήταν δεκατρείς, αριθμός που αντιστοιχεί στον προδότη Ιούδα Ισκαριώτη! Έκτοτε, ο αριθμός αυτός συνδέθηκε με ό,τι πιο μισητό και γι’ αυτό κανένας άρχοντας των περασμένων εποχών, δεν θα φιλοξενήσει στο τραπέζι του 12 επισκέπτες παρά πάντα λιγότερους ή περισσότερους. Υπήρχε άλλωστε και ο φόβος, πως όποιος σηκωθεί πρώτος από αυτό το τραπέζι, μέσα στον επόμενο χρόνο θα πεθάνει!

Εξαιτίας λοιπόν της αρνητικής –για τους Χριστιανούς– σημασίας του αριθμού, θεωρήθηκε πως ήταν ο ιδανικός για τη μαύρη μαγεία και τις τελετές της. Η απέχθεια απέναντι στον αριθμό 13 είναι τόσο μεγάλη, ώστε δημόσια έγραφα, συνοικίες αλλά και ολόκληρες πολιτείες αποφεύγουν την αναφορά του. Χαρακτηριστικό είναι πως σε ολόκληρο το Παρίσι, υπάρχουν ελάχιστες διευθύνσεις όπου έχει τοποθετηθεί ο αριθμός 13!