Μπακαλιάρος πλακί με σταφίδες

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, 06:35
Μπακαλιάρος πλακί με σταφίδες
Υλικά:

1 kg μπακαλιάρος παστός
125 gr. μαύρες σταφίδες, χωρίς τα κουκούτσια
1/2 - 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο συν 3 κουταλιές της σούπας
1/2 kg ναξιώτικα κρεμμύδια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτές, που έχετε αραιώσει με 2 κουταλιές της σούπας νερό
4-5 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες του 1 εκ.
1 φύλλο δάφνης
1 μικρό ξυλάκι καννέλας
νερό
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζετε τον μπακαλιάρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό και τον μουλιάζετε για 24-36 ώρες, αλλάζοντας συχνά το νερό.

Όταν πια είναι έτοιμος, βάζετε τις σταφίδες σε ένα μπολ και τις μουλιάζετε με ζεστό νερό για να φουσκώσουν.

Βγάζετε τον μπακαλιάρο από το νερό και αφαιρείτε όση από την σκουρόχρωμη πέτσα υπάρχει.

Τεμαχίζετε τον μπακαλιάρο σε τετράγωνα κομμάτια των 5 εκ.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Ζεσταίνετε 3 κουταλιές της σούπας ελαιολάδου σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά.

Προσθέτετε τον αραιωμένο τοματοπελτέ και συνεχίζετε το τσιγάρισμα για άλλα περίπου 5 λεπτά.

Το κατεβάζετε από τη φωτιά. Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί, βάζετε εκεί τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνετε.

Ρίχνετε και το κρεμμύδι ανάμεσα στις πατάτες μαζί με τις σταφίδες και το υγρό τους.

Προσθέτετε το δαφνόφυλλο, την καννέλα και ανακατεύετε απαλά.

Ραντίζετε τα υλικά αυτά με το υπόλοιπο ένα τρίτο του φλιτζανιού από το ελαιόλαδο καθώς και με αρκετό νερό έτσι ώστε να καλύπτονται οι πατάτες μέχρι τη μέση.

Ύστερα, τις ψήνετε για μια ώρα.


Εν τω μεταξύ, ετοιμάζετε τον μπακαλιάρο:

Τον αλευρώνετε ελαφρώς. Ζεσταίνετε μισό περίπου φλιτζάνι ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε το ψάρι σε δόσεις μέχρι να αρχίσει να χρυσίζει κάπως.

Στη συνέχεια, το βγάζετε και το αφήνετε να στραγγίξει ακουμπώντας το πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Προσθέτετε τον τηγανητό μπακαλιάρο στο ταψί με τις πατάτες και τα ψήνετε όλα μαζί για άλλα 10 λεπτά προκειμένου να αναμειχθούν οι γεύσεις.

Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Scroll To Top