Υλικά

Για τους γίγαντες

2 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουτάκι μπύρα
λίγο αλάτι
1/2 κιλό γίγαντες

Για τη σάλτσα

2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ξίδι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
5 κουταλιές σούπας πελτέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Για τους γίγαντες

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάστε τους γίγαντες σε άφθονο κρύο νερό.
Την άλλη μέρα βράστε τους σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι μαλακώσουν για περίπου 35 λεπτά. Προσοχή να μη λιώσουν. Τους σουρώνετε και τους αφήνετε να κρυώσουν.

Ετοιμάζετε το κουρκούτι ανακατεύοντας το αλεύρι μαζί με τη μπύρα. Βάζετε το μίγμα στο ψυγείο.
Όταν έλθει η στιγμή τηγανίζετε τους γίγαντες σε καυτό ελαιόλαδο αφού τους βουτήξετε έναν- έναν στο κουρκούτι.

Για τη σάλτσα

Ετοιμάζετε τη σάλτσα τσιγαρίζοντας ελαφρά το κρεμμύδι στα 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο. Προσθέτετε τον πελτέ, τα σκόρδα, τη ζάχαρη, το ξύδι. Ρίχνετε και ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό και βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτετε κι άλλο νερό.

Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και την περνάτε από το μίξερ να γίνει βελούδινη.
Σερβίρετε τους γίγαντες σε μια πιατέλα και τη σάλτσα σε ένα μπολ το οποίο ακουμπάτε στην άκρη ή στη μέση της πιατέλας.