Κάθε χρόνο, από το 1913, η 8η Μαρτίου είναι μία ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες. Μία παγκόσμια γιορτή για τα επιτεύγματά τους σε κάθε επίπεδο – από πολιτικό μέχρι κοινωνικό και καλλιτεχνικό – που στηρίζει την ισότητα των δύο φύλων.

Η υφυπουργός υγείας Ζωή Ράπτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μιλάει αποκλειστικά στον Θάνο Ξυδόπουλο για το govastiletto.gr για την ημέρα αυτή και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία.

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια αφορμή να θυμίσουμε, ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό, πόσο σημαντικός και πολυδιάστατος είναι ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία;

Κανονικά αυτό θα έπρεπε να το θυμόμαστε κάθε μέρα και όχι μια φορά τον χρόνο, έτσι δεν είναι; Τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε μετά την τραγωδία στα Τέμπη η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο νου είναι οι τραγικές μητέρες που θρηνούν τα παιδιά τους, τα οποία χάθηκαν σε αυτό το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Εκεί πάει κατευθείαν ο νους μας, με αυτές ταυτιζόμαστε. Οι γυναίκες είναι μητέρες, εργαζόμενες, σύζυγοι, σύντροφοι και ο πολυδιάστατος ρόλος τους είναι κομβικής σημασίας για τη συνοχή της οικογένειας αλλά και της ολόκληρης της κοινωνίας. Και κάποιες γυναίκες ανάμεσά μας βιώνουν αυτές τις ημέρες την χειρότερη τραγωδία που θα μπορούσε να τους συμβεί. Οφείλουμε πρώτα από όλα να σταθούμε στο πλευρό τους, με όλες μας τις δυνάμεις, με όλες τις Δομές και τις υπηρεσίες που διαθέτουμε για την ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη, για όσο διάστημα απαιτηθεί. Ίσως δεν είναι τυχαίο που η ενσυναίσθηση, η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη είναι όλες έννοιες γένους θηλυκού….

Η ζωή δεν είναι ποτέ εύκολη για τις γυναίκες. Στο διάστημα που προηγήθηκε, της πανδημίας, πόσο βαρύ φορτίο σήκωσαν;

Όλες οι έρευνες που έγιναν παγκοσμίως και στην πατρίδα μας φανερώνουν πως οι γυναίκες δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις στα χρόνια του κορονοϊού, τόσο στο σπίτι όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον. Όπως φανερώνουν τα ευρήματα του ομότιμου καθηγητή ιατρικής κ. Ιωάννη Τούντα, που διεξήγαγε μελέτη σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, στους εργασιακούς χώρους οι γυναίκες και οι νεότεροι σε ηλικία εργαζόμενοι υπέστησαν τις σοβαρότερες επιπτώσεις (άγχος, κούραση, σωματοποίηση του άγχους), με 4 στις 10 να ξυπνούν το πρωί νιώθοντας ήδη πολύ κουρασμένες!

Πέρα από τη δουλειά, οι γυναίκες βίωσαν σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης και στο σπίτι όπου κλήθηκαν να υποστηρίξουν την τηλεκπαίδευση των παιδιών, να κάνουν τον «διαιτητή» στους καυγάδες, να δουλέψουν και οι ίδιες μέσα από μια οθόνη, να μαγειρέψουν, να μετατρέψουν το σαλόνι σε παιδότοπο ή γυμναστήριο ή σπουδαστήριο, αναλόγως της ώρας και των αναγκών. Σε εκείνο το διάστημα χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τον διαδικτυακό εθισμό των παιδιών-που κατέγραψε «άλμα» στην covid εποχή, αλλά και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που αυξήθηκαν δραματικά στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών που έχουν σοκάρει το Πανελλήνιο και οι γυναικοκτονίες που κατέγραψαν αριθμό ρεκόρ στην πατρίδα μας αποτυπώνουν την σκληρή πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες γύρω μας.

Ποιες δράσεις υλοποιείτε στο Χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας για να υποστηρίξετε τις γυναίκες, μητέρες, εργαζόμενες, θύματα βίας; Για τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους;

Για να μην μείνει καμία γυναίκα πίσω καμία μόνη, καμία αβοήθητη, στο πλαίσιο των 106 νέων Δομών που υλοποιούμε στην κοινότητα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούμε Κέντρα Ημέρας για την ολιστική στήριξη της οικογένειας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και κέντρα για παιδιά που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, ώστε εκεί να αντιμετωπιστεί ολιστικά το σκοτεινό φαινόμενο της βίας κατά των παιδιών και των γυναικών. Τα κέντρα αυτά δημιουργούνται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Επίσης δημιουργούμε 4 Κέντρα Ημέρας στήριξης των εργαζομένων στην επικράτεια. Επιπλέον, λειτουργούμε την Εθνική Δωρεάν Γραμμή Ψυχοκοινωνικής στήριξης 10306, για όλους τους πολίτες, στην οποία απευθύνονται και οι συγγενείς των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος, οι τραυματίες και οι οικείοι τους, που χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Η Εθνική γραμμή θα συνεχίσει να τους υποστηρίζει για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, ενώ από τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, στείλαμε στην Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη συνολικά 9 κλιμάκια ειδικών ψυχικής υγείας, που στελεχώθηκαν από τους εργαζόμενους των εκεί νοσοκομείων και των συνεργαζόμενων φορέων ψυχικής υγείας, προκειμένου να στηρίξουν τους συγγενείς των θυμάτων, τους τραυματίες και τις οικογένειές τους. Μέσα από τις Δομές Ψυχικής υγείας και τα νοσοκομεία μας, αλλά και με την βοήθεια των ψηφιακών εργαλείων -για την εξ αποστάσεως παροχή φροντίδας- θα συνεχίσουμε να παράσχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμπαράσταση σε όσους την χρειάζονται και για όσο θα την χρειαστούν. Η διαδικασία αυτή είναι μακριά, επίπονη και θα πάρει πολλούς μήνες, μπορεί και χρόνια καθώς τέτοια τραύματα είναι πολύ δύσκολο να επουλωθούν.

Τέλος, να σημειώσω ότι για την έγκαιρη παρέμβαση στα περιστατικά έμφυλης βίας λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 από την Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Επιπλέον στα αστυνομικά τμήματα της επικράτειας λειτουργούν ειδικά γραφεία, στελεχωμένα με γυναίκες Αστυνομικούς που βοηθούν όλες εκείνες τις γυναίκες δίπλα μας που έχουν πέσει θύματα βίας να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Ευχαριστούμε πολύ την υφυπουργό για θέματα ψυχικής υγείας Ζωή Ράπτη.