Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έθεσε την 25η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας εναντίων των γυναικών.

Έτσι, από την 25η Νοεμβρίου και μέχρι την 10η Δεκεμβρίου 2020 – θεσμοθετημένη Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- διοργανώνονται ημερίδες παγκοσμίως και καλείται η ευαισθητοποίηση όλων γύρω από το δραματικό αυτό κοινωνικό φαινόμενο.

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαχρονικό και θύματα μπορεί να είναι όλα τα μέλη της οικογένειας. Όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι κατά κύριο λόγο αφορά την Γυναίκα. Μάλιστα με την οικονομική κρίση και σήμερα με την «καραντίνα» και τον υποχρεωτικό εγκλεισμό, η τάση είναι θλιβερά αρνητική. Και επιπλέον, το σίγουρο είναι ότι δεν καταγράφονται όλα τα συμβάντα αφού πολλές γυναίκες δεν τολμάνε να καταγγείλουν. Και πώς να τολμήσουν? Είναι συνέχεια σε καθεστώς φόβου και το μυαλό τους αδυνατεί να σκεφτεί καθαρά. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα είναι κάποια από τα μη καταγεγραμμένα συμβάντα να καταλήγουν ακόμα και στο τραγικό θάνατο των θυμάτων.

Και όλα αυτά γίνονται εν έτη 2020.

Όλα αυτά, τα υπομένουν, σιωπηλά εγκλωβισμένες, γυναίκες της διπλανής πόρτας, όταν, οι πιο πολλές από εμάς συνεχίζουμε να γκρινιάζουμε για την «κλεισούρα». Δυσανασχετούμε που δεν μπορούμε να πάμε για καφέ με τις φίλες μας ή σε ένα ταβερνάκι με την παρέα μας… και παιδευόμαστε επειδή δεν μπορούμε να χάσουμε κάποια κιλά ή έχουμε αϋπνίες και άγχος χωρίς ιδιαίτερο λόγο …

Την ίδια ώρα, άλλες κακοποιούνται καθημερινά, αδύναμες να αντισταθούν στο τέρας, στον νταή που βρίσκεται στο ίδιο τους το σπίτι, που κάποτε είχαν αγαπήσει παράφορα και ίσως γι’αυτό, ακόμα, ψάχνουν να βρουν τρόπους να τον δικαιολογήσουν …

Αδύναμες από φόβο να μην ζήσουν ακόμα πιο τραυματικές εμπειρίες, αδύναμες από ντροπή, κακοποιημένες στο σώμα και στο πνεύμα.

Η ανομολόγητη, κρυμμένη, ανείπωτη αυτή βία είναι και η χειρότερη μορφή της βίας. Η αίσθηση της αδυναμίας, του εγκλωβισμού, του φόβου του κοινωνικού στιγματισμού που έρχεται και προστίθεται στον σωματικό και ψυχικό πόνο από τη βία είναι ότι το χειρότερο μπορεί να υποστεί μία γυναίκα.

‘Ηθελα λοιπόν με τον απλό αυτό τρόπο να συνδράμω όσο μπορώ και εγώ σε αυτή την αφύπνιση και να εκφράσω την αγανάκτηση μου, την ανάγκη που έχω να σηκωθώ να φωνάξω με όλη μου την δύναμη «ΟΧΙ! ΦΤΑΝΕΙ!» εσείς εκεί το «δυνατό» φύλο, και αυτό, με απλό τρόπο, με φτωχές λέξεις που δεν  μπορούν να εκφράσουν την τεράστια θλίψη που νιώθω όταν διαβάζω ή ακούω τις όποιες λίγες, εν τέλει, ιστορίες που φτάνουν στο φως της δημοσιότητας.

Ας μην σταθούμε λοιπόν τις μέρες αυτές στα δικά μας μικρά και ασήμαντα πολλές φορές πονάκια και καθημερινές ενοχλήσεις που μας «ταλαιπωρούν» και ας υψώσουμε την φωνή μας όλοι μαζί «ΦΤΑΝΕΙ»! Ας εκφράσουμε την αγανάκτηση μας και ας υποστηρίξουμε τις προσπάθειες που γίνονται σε διεθνές ή τοπικό επίπεδο για να εξαλειφθεί αυτός ο εφιάλτης που είναι η καθημερινότητα πολλών γυναικών.

«Η ειρήνη δεν είναι απλά η απουσία του πολέμου» και «Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί παγκόσμια πρόκληση για τα δικαιώματα του ανθρώπου που απαιτεί επείγουσα δράση» λέει ο Γραμματέας των Ην. Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

H ευαισθητοποίηση και γνώση με σκοπό την απάλειψη αυτού του σιωπηρού πολέμου θα υψώσει τη φωνή της συλλογικής συνείδησης μας με το ειρηνικό όπλο που διαθέτει ο καθένας από μας.

Από την Health Coach, Ιζαμπέλ Ραζή

www.isabellerazis.com

www.instagram.com/isabellerazis

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού