Οι ψείρες είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα παιδιά, ειδικά τους πρώτους μήνες της σχολικής χρονιάς. Τι είναι;  Οι ψείρες είναι παράσιτα που τους αρέσει να «κατασκηνώνουν» στα παιδικά κεφαλάκια.

Η ψείρα είναι ένα μικροσκοπικό έντομο, με τρία ζευγάρια ποδιών, που το τελείωμά τους μοιάζει με αγκίστρι, ώστε να προσκολλάται με αυτά στο στέλεχος της τρίχας. Τρέφεται με αίμα, ενώ εναποθέτει τα αυγά της πάνω στην τρίχα και πολύ κοντά στο κρανίο. Ζει κατά μέσο όρο 40 ημέρες και κατά τη διάρκεια της ζωής της κάθε θηλυκή ψείρα γεννά περίπου 300 αυγά, που λέγονται κόνιδες. Οι ψείρες μεταδίδονται μόνο μεταξύ ανθρώπων και η παρουσία τους είναι πιο συχνή σε ηλικίες 5-12 ετών. Κάθε 3-5 ώρες, ανακουφίζει την πείνα της με αίμα -όπως τα κουνούπια-, γεγονός που ευθύνεται για την έντονη φαγούρα που παρουσιάζεται.

Πως τις αντιμετωπίζετε; Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις ψείρες είναι να μάθετε στο παιδί σας να φοράει μόνο δικά του καπέλα και να χρησιμοποιεί μόνο τις δικές του χτένες, κορδέλες για τα μαλλιά ή πετσέτες. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο τακτικός έλεγχος, τόσο από τους ανθρώπους του σχολείου όσο και από εσάς. Ελέγχετε σχολαστικά όλο το τριχωτό της κεφαλής και ιδίως τα σημεία πίσω από τα αυτιά και το λαιμό, που είναι περιοχές ευνοϊκές για τις ψείρες, επειδή είναι ζεστές και υγρές.

Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι η εξής: Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα με βάση φαρμακευτικές ουσίες (όπως οι γνωστές για την αντιφθειρική τους δράση πυρεθρίνες) και άλλα με μη φαρμακευτικά (συνήθως φυτικά) συστατικά. Εξίσου αποτελεσματική είναι και η χρήση της βενζυλικής αλκοόλης 5% σε λοσιόν. Τα σκευάσματα αυτά χρησιμοποιούνται κάθε επτά με δέκα ημέρες, όσος δηλαδή είναι ο χρόνος που χρειάζονται οι κόνιδες για να ωριμάσουν και να εκκολαφθούν.