Όταν η σύζυγος ανακοινώνει στον άντρα της ότι σε λίγους μήνες θα μεγαλώσει η οικογένειά τους, το νέο γίνεται δεκτό με μεγάλη χαρά. Τι γίνεται όμως όταν το ζευγάρι έχει κατοικίδιο ζώο και συγκεκριμένα σκυλάκι; Αμέσως αρχίζουν οι σκέψεις “Τι θα γίνει τώρα με το σκύλο; Θα είναι ασφαλές το μωρό μου στο ίδιο σπίτι;”

Είναι πράγματι ένα σοβαρό ερώτημα. Παρόλα αυτά, αν ο σκύλος ζει στο σπίτι δεν είναι αναγκαίο να φύγει επειδή θα γεννηθεί το μωρό. Η αντιμετώπιση του μωρού από το σκύλο, εξαρτάται από την βιολογική του ανάγκη, να γνωρίζει την “θέση” του, και όταν λέμε θέση εννούμε την οικογένεια με την οποία ζει.

Στα σκυλάκια δεν αρέσουν οι αλλαγές. Λατρεύουν την ρουτίνα και βασικά τότε νιώθουν ασφαλείς. Ο ερχομός ενός μωρού, είναι πιθανό να χαλάσει αυτή τη ρουτίνα – για αυτό οι γονείς πρέπει να αλλάξουν σταδιακά από πριν τα πράγματα σχετικά με το ζώο τους.

Αν δηλαδή το ζώο, ζούσε σαν υποκατάστατο ενός παιδιού, έχοντας υπερβολική αγάπη, χωρίς πειθαρχία όλα αυτά πρέπει σταδιακά να αλλάξουν, αρκετά νωρίτερα. Καθώς θα συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές, ο σκύλος θα χάνει σιγά- σιγά την αίσθηση ανωτερότητας και μοναδικότητας που είχε μέχρι τότε.

Όταν το νεογέννητο έρθει στο σπίτι, πρέπει να αφήσουμε το σκύλο να μυρίσει το κάθε τι από τις νέες μυρωδιές, ώστε να τις συνηθίσει και να αποδεχθεί. Είναι απόλυτα σημαντικό, από τη στιγμή που φτάνει το μωρό στο σπίτι να μην γίνει καμία καινούρια αλλαγή στην ρουτίνα ζωής του σκύλου.

Ειδάλλως, το σκυλί θα συνδυάσει τις αλλαγές με την άφιξη του παιδιού, θα το θεωρήσει υπεύθυνο και μπορεί να γίνει επιθετικό προς το μωρό.