Παιδιά συνεχίζουν να σκοτώνονται σε ατυχήματα με αυτοκίνητο επειδή οι γονείς τους δεν τα μεταφέρουν με ασφαλή και κατάλληλο τρόπο. Στην Αμερική παραμένει η πιο συχνή αιτία θανάτου για παιδιά άνω των 4 ετών. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο περίπου 1000 παιδιά και νέοι χάνουν τη ζωή τους σε ατύχημα, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων αφορά τροχαία.

Μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά σας κατά τα ταξίδια με το αυτοκίνητο, τοποθετώντας τα σε ένα κατάλληλα βαλμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου που να είναι κατάλληλο για το βάρος και την ηλικία τους.

Ποιες είναι οι κατηγορίες παιδικών καθισμάτων;
Αυτά διακρίνονται ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του παιδιού σε:

1. Έως 13 κιλά (Από τη γέννηση έως περίπου 9 – 12 μηνών)

Πρόκειται για καθισματάκια αυτοκινήτου που κοιτάζουν προς τα πίσω. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα πίσω καθίσματα.
Το κάθισμα με φορά προς τα πίσω προστατεύει καλύτερα το μικρό παιδί γιατί υποστηρίζει το κεφάλι, τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη σε περίπτωση σύγκρουσης, κατανέμοντας την δύναμη της πρόσκρουσης ισορροπημένα σε ολόκληρο το σώμα του παιδιού. Έρευνα του 2007 έδειξε ότι παιδιά κάτω των 2 ετών έχουν 75% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν ή να τραυματιστούν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα, εάν τοποθετούνται σε κάθισμα με φορά προς τα πίσω.
Δεν προσφέρετε καμία προστασία στο παιδί σας και το εκθέτετε σε αναίτιο κίνδυνο κάθε φορά που το μεταφέρετε στο αυτοκίνητο αγκαλιά ή σε καλαθούνα ή σε πορτ μπεμπέ.

2. 9 – 18 κιλά (περίπου από 9 μηνών έως 4 χρονών)
Πρόκειται για καθίσματα αυτοκινήτου που κοιτάζουν προς τα εμπρός. Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιούν βοηθητικό κάθισμα αυτοκινήτου μέχρι το παιδί να γίνει τουλάχιστον 135εκ σε ύψος ή ηλικίας 8 ετών.

3. 15 κιλά έως 36 κιλά (4 χρονών και έπειτα)
Πρόκειται για βοηθητικά καθίσματα που κοιτάζουν προς τα εμπρός και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Το βοηθητικό κάθισμα ανυψώνει το παιδί και βοηθά να τοποθετηθεί η διαθέσιμη διαγώνια και οριζόντια ζώνη αυτοκινήτου ενήλικα με σωστό τρόπο.

4. 22 με 36 κιλά (6 ετών και έπειτα)
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί βοηθητικό μαξιλάρι που κοιτάζει προς τα εμπρός και να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Το βοηθητικό μαξιλάρι ανορθώνει το κεφάλι του παιδιού και βοηθά να τοποθετηθεί η διαθέσιμη διαγώνια και οριζόντια ζώνη αυτοκινήτου ενήλικα με σωστό τρόπο.

5. Άνω των 135εκ ύψος (παιδί άνω των 12-13 ετών)
Χρησιμοποιείται για κάθε μετακίνηση ζώνη αυτοκινήτου ενήλικα.

Να θυμάστε:
• Η πιο ασφαλής θέση πάντα και για κάθε παιδί είναι στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.
• Προσαρμόστε το κάθισμα στο παιδί ΚΑΘΕ φορά που το μεταφέρετε. Δεν προστατεύετε καθόλου το παιδί εάν κάποιες φορές το βάζετε στο κάθισμα και κάποιες όχι.
• Αφιερώστε πάντα χρόνο για να δέσετε το παιδί με άνεση.
• Βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ενήλικα περνάει μέσα από όλα τα σωστά σημεία του καθίσματος.
• Το παιδικό κάθισμα πρέπει να είναι σφιχτά στερεωμένο στο κάθισμα ενήλικα.
• Ποτέ μην αφήνετε ένα μικρό παιδί δεμένο στο κάθισμά του μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς επίβλεψη για να βγείτε από το αυτοκίνητο και να κάνετε κάποια δουλειά σας. Έχουν προκύψει θάνατοι από αφυδάτωση, απαγωγές παιδιών και άλλοι κίνδυνοι.