Οι μαμάδες που μεγαλώνουν γιους δεν μπορούν να αποφύγουν τη στιγμή που ο γιος τους θα θελήσει να παίξει με όπλα και θα νιώθουν πως διασκεδάζει πολύ το είδος αυτού του παιχνιδιού.

Αν αναρωτιέστε, γιατί τα αγοράκια προτιμούν να παίξουν με τα όπλα τότε η απάντηση βρίσκεται στα κοινωνικά πρότυπα, και στο είδος των  ερεθισμάτων που δέχονται τα δυο διαφορετικά φύλα. Εάν ένα αγοράκι θέλει να παίξει με τα όπλα και να κάνει πόλεμο με σπαθιά δε σημαίνει πως είναι επιθετικό και δεν έχει ευαισθησίες.

Η τηλεόραση προβάλλει αρκετά παιδικά κόμικς που οι ήρωες τους χρησιμοποιούν τη  βία χωρίς όμως να σημαίνει πως είναι ακατάλληλα για παιδάκια προσχολικής ηλικίας. Άλλωστε τα κόμικς είναι ελκυστικά στα παιδιά, γιατί παρουσιάζουν ήρωες με συνεχή δράση που βρίσκονται μέσα σε περιπέτειες πάντα όμως με αίσιο τέλος!

Η δράση αρέσει στα παιδιά, γιατί τους δίνει τη δυνατότητα απελευθέρωσης της ενεργητικότητάς τους και τα βοηθά να εκτονωθούν. Όσο και αν δε σας αρέσει το μικρό σας αγόρι να παίζει πόλεμο, το παιδί μέσα από το παιχνίδι αυτό εκφράζει ελεύθερα την επιθετικότητά του και δοκιμάζει τα όρια του, ώστε να την αντιληφθεί καλύτερα.

Το παιδί μπορεί να παίζει το ρόλο του κακού και εμείς να ανησυχούμε για τα συναισθήματά του αλλά έτσι μέσα από το παιχνίδι του εξωτερικεύει την επιθετικότητά του χωρίς να έχει ενοχές, γιατί όλα τα «απαγορευμένα» τα αποδίδει στο φανταστικό ήρωα που ενσαρκώνει.

Είναι αλήθεια λοιπόν, ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε, όταν το παιδί σας παίζει  πόλεμο, ωστόσο  δεν είναι απαραίτητο να  ενισχύετε εσείς με τη συμπεριφορά σας, πχ αγοράζοντάς του αποκλειστικά και μόνο παιχνίδια απομιμήσεις πολεμικών όπλων ή αφήνοντάς το να παρακολουθεί ειδήσεις ή ταινίες που δεν είναι κατάλληλες για την ηλικία και την ψυχική του ωριμότητα.

Η βία δεν είναι ανάγκη να απασχολεί τους γονείς όταν εκδηλώνεται για λίγο μέσα στα πλαίσια ενός παιχνιδιού. Όταν όμως το παιδί δείχνει μια μόνιμη προτίμηση σε παιχνίδια βίας  και η επιθετική του συμπεριφορά παρατηρείται και σε άλλες εκδηλώσεις τότε ανάβει κόκκινο σήμα συναγερμού για τους γονείς.

Φροντίστε να περνάτε περισσότερο χρόνο με το παιδί σας και να συζητήστε  την υπόθεση των κόμικς που παρακολουθεί. Ρωτήστε, γιατί έχει επιλέξει το συγκεκριμένο ήρωα και ποια στοιχεία του χαρακτήρα του ήρωα θα  ήθελε να έχει.

 Δώστε και άλλες δυνατότητες, ώστε να  διοχετεύσει το παιδί την ενεργητικότητα του και να υποδυθεί και άλλους ρόλους.Η συμμετοχή του σε ένα θεατρικό παιχνίδι θα βοηθούσε πολύ να γνωρίσει και άλλους μη βίαιους ρόλους και να τους υποδυθεί στο σπίτι του.

Πολλές φορές οι γονείς δε συζητούν με τα παιδιά, γιατί νομίζουν πως δε θα τους καταλάβουν. Μιλήστε για τη βία με απλά λόγια και εξηγείστε τη διαφορά του φανταστικού και του πραγματικού χωρίς να πληγώσετε τη ψυχή τους.