Αν παρατηρήσεις κάποιες από αυτές τις φράσεις να λέγονται από εσένα ή τον σύντροφό σου, τότε η σχέση σας είναι προβληματική.

1. «Δεν μου αξίζεις»:

Η φράση που αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση μεταδίδει στον σύντροφό σου την πεποίθησή σου ότι είναι λίγος για εσένα, γεγονός που μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή του. Για παράδειγμα: “Είσαι τυχερός που σε ανέχτηκα”.

2. «Σταμάτα να ρωτάς αν είμαι καλά. Όλα είναι καλά.» (Όταν δεν είναι):

Η παθητική-επιθετική γλώσσα εμποδίζει τους συντρόφους να μιλήσουν για τα προβλήματά τους με άμεσο και ανοιχτό τρόπο. Αυτό καθιστά δύσκολη την επίλυση της σύγκρουσης και μπορεί να κάνει και τα δύο μέλη να αισθάνονται ανασφαλή.

3. «Είσαι αξιολύπητος»:

Οι ταμπέλες αφαιρούν από ένα άτομο τα καλά του στοιχεία και φαίνεται ότι δεν εκτιμάς την πολυπλοκότητα αυτού που είναι: ένα άτομο με πολλά χαρακτηριστικά, μερικά από τα οποία μπορεί να μην σου αρέσουν.

4. «Σε μισώ»:

Μια δυνατή φράση που αντικατοπτρίζει το πώς νιώθεις μια στιγμή αλλά δεν αντιπροσωπεύει το πώς νιώθεις γενικά, μπορεί να είναι επιζήμια. Υπεργενικεύει τα στιγμιαία συναισθήματα και δημιουργεί ανασφάλεια ακόμα και στις καλές στιγμές. Ο σύντροφός σου μπορεί να σκεφτεί: “Με αγαπάει πραγματικά ενώ μου είπε “σε μισώ” την περασμένη εβδομάδα;”

5. «Είσαι κακός γονιός»:

Οι σύντροφοι γνωρίζουν ο ένας τις ανασφάλειες του άλλου. Η γλώσσα που εκμεταλλεύεται αυτά τα τρωτά σημεία δεν είναι απλώς βλαβερή – υπονομεύει την εμπιστοσύνη παίρνοντας την αδυναμία κάποιου και τη χρησιμοποιεί για να φανεί ο άλλος καλύτερος.

Αν δυσκολεύεσαι να πειθαρχήσεις το παιδί σου, για παράδειγμα, ο σύντροφός σου μπορεί να πει: “Το κακομαθαίνεις πάρα πολύ, και αυτό οφείλεται στο ότι σε χάλασε η μητέρα σου”.

6. «Είσαι τρελός»:

Η γλώσσα που χειραγωγεί ή διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με σκοπό να κάνει τον σύντροφό σου να αμφιβάλλει για τον εαυτό του ονομάζεται “gaslighting” και υπονομεύει την αντίληψή του για την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, σε μια αμυντική στιγμή, μπορεί να πεις: “Είσαι τρελός. Αυτό το πρόβλημα είναι όλο στο κεφάλι σου”.

7. «Είσαι τόσο απαιτητικός»:

Όταν χρησιμοποιείς φράσεις που υποδηλώνουν ότι ο σύντροφός σου σε ενοχλεί, σε πνίγει ή γενικά σε πιέζει, υποδηλώνει ότι οι ανάγκες του δεν έχουν σημασία.

8. «Τελειώσαμε»:

Η φράση που απειλεί το τέλος της σχέσης σας – όπως “φεύγω”, “τελείωσα” ή “θέλω να χωρίσουμε” – δημιουργεί αστάθεια και ανασφάλεια. Ο σύντροφός σου μπορεί να δυσκολεύεται να σε εμπιστευτεί εάν νιώθει ότι υπάρχει κίνδυνος να φύγεις, κάτι που περιορίζει την οικειότητα.