Η σύμβουλος σχέσεων και συγγραφέας Margaret Paul αποκαλύπτει τα βασικά συστατικά μιας σχέσης που μπορεί να αντέξει πολλά-πολλά χρόνια. Δεν έχετε παρά να διαπιστώσετε αν η δική σας τα διαθέτει.

Πώς μπορείτε να «εξακριβώσετε» αν ο σύντροφος που έχετε στο πλευρό σας είναι ο άνδρας της ζωής σας; Είναι πράγματι δύσκολο καθώς ένα τέτοιο «πόρισμα» προκύπτει τόσο από τα συναισθήματα που νιώθετε για αυτόν τον άνθρωπο, όσο και από τη λογική – από το αν και κατά πόσο πιστεύετε ότι σας καλύπτει στα μικρά και μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας.

Παρ όλα αυτά, η σύμβουλος σχέσεων και συγγραφέας Margaret Paul, υποστηρίζει πως αν μια σχέση πληροί τις  παρακάτω προϋποθέσεις, τότε έχει πάρα πολλές ελπίδες να αντέξει στον χρόνο, που σημαίνει ότι αν με τον σύντροφό σας έχετε ήδη χτίσει μια τέτοια σχέση, κατά πάσα πιθανότητα, αυτός είναι ο ένας και μοναδικός για σας.

1. Έχετε και οι δύο διάθεση να βελτιώνεστε και να μαθαίνετε

Βασικό στοιχείο μιας σχέσης ζωής είναι να υπάρχει διάθεση για προσωπική ανάπτυξη και μάθηση από μέρους και των δύο. Αν ο ένας θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί ως άνθρωπος και δεν έχει «όρεξη» να μάθει περαιτέρω ούτε τον εαυτό του ούτε το σύντροφό του, τότε οι όποιες εντάσεις έχουν προκύψει ή θα προκύψουν μεταξύ σας, είναι δύσκολο να επιλυθούν. «Συνήθως λέω στα ζευγάρια ότι για να γίνει ο καθένας σας το “ιδανικό ταίρι” του άλλου χρειάζεται να είστε ανοιχτοί ώστε και να αναθεωρείτε πράγματα που έχουν να κάνουν με εσάς τους ίδιους και να γίνεστε καλύτεροι και να μαθαίνετε και να ακούτε το ταίρι σας» σημειώνει η Margaret Paul.

2. Έχετε αναπτύξει μεταξύ σας ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο

Το συναισθηματικό δέσιμο είναι ένα ακόμα στοιχείο που κρατάει το ζευγάρι μαζί για πάντα. Ο καθένας από τους δυο σας χρειάζεται να έχει πρώτα καταφέρει να είναι συναισθηματικά «δεμένος» με τον εαυτό του για να μπορέσει να προσφέρει ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη στον άλλον. Διαφορετικά το συναισθηματικό δέσιμο παίρνει τη μορφή… ανάγκης – μια κατάσταση στην οποία η αγάπη μεταφράζεται ως εξάρτηση παρά ως επιθυμία.