Η σωστή διατροφή είναι ο απόλυτος σύμμαχός σας στην προσπάθεια σας να κόψετε το κάπνισμα. Αν και στα τρόφιμα δεν έχει επισημανθεί επιστημονικά κανένα στοιχείο που να ορίζει ότι ορισμένα από τα συστατικά τους μπορούν να μειώσουν την εξάρτησή μας από το κάπνισμα – τη νικοτίνη και άλλα εθιστικά συστατικά του τσιγάρου-υπάρχουν έρευνες σχετικές με το κάπνισμα που επικεντρώνονται στις τροφές και τα ροφήματα και το πώς αυτά επηρεάζουν την επιθυμία μας για τσιγάρο. Δηλαδή, ποιες τροφές και ποια ροφήματα μεγαλώνουν την επιθυμία μας για κάπνισμα, και ποιες αναστέλλουν την επιθυμία μας αυτή.

Σε μια τέτοια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του  Duke, εξετάστηκε η επιρροή που έχουν οι τροφές και τα ποτά στη γεύση του τσιγάρου σε 209 καπνιστές. Τους ζητήθηκε να ονομάσουν τα φαγητά και τα ποτά που χειροτερεύουν και όσα ενισχύουν τη γεύση του τσιγάρου. Οι καπνιστές ανέφεραν ότι το να πίνουν γάλα, νερό, φυσικούς χυμούς, και το να τρώνε φρούτα και λαχανικά επηρεάζει αρνητικά την γεύση του τσιγάρου. Από την άλλη, το αλκοόλ, ο καφές, τα ποτά με καφεΐνη και το κρέας ενισχύουν τη γεύση του τσιγάρου.

Όπως βλέπουμε, μια σωστή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, τυρί, γάλα, γαλακτοκομικά γενικότερα, φυσικούς χυμούς φρούτων, άφθονο νερό, θα αποτελέσει τον καλύτερό μας σύμμαχο στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος. Τα οφέλη της κατανάλωσης ασβεστίουτυριού, λαχανικών και σαλατών, είναι πάρα πολλά, και θωρακίζουν κατάλληλα τον οργανισμό μας και την υγεία μας, καθώς και την ομορφιά μας! Μπορούμε, όσο προσπαθούμε να κόψουμε το κάπνισμα,  να κάνουμε μια διατροφή που να διευκολύνει τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ παράλληλα οι υγιεινές αυτές τροφές θα θωρακίζουν και θα προστατεύουν τον οργανισμό.

Η διατροφή θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

•    Άφθονα φρούτα •    Άφθονα λαχανικά (σαλάτες) •    Αρκετό νερό •    Γαλακτοκομικά, με έμφαση στο γάλα (ασβέστιο, φέταγραβιέρα) •    Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, ροφημάτων και ποτών που περιέχουν καφεΐνη όπως ο καφές, το μαύρο τσάι, η σοκολάτα και τα αναψυκτικά.