1.Το λίπος ‘σφίγγει’ με την γυμναστική. Μύθος.  Το λίπος είναι διαφορετικός ιστός από τους μύες οπότε η ενδυνάμωση του ενός δεν επηρεάζει την σύσταση του άλλου. Η μόνη περίπτωση να νιώσει λίγο σφιγμένος ο αθλούμενος  είναι, αν μετά από πολύ έντονη προπόνηση κάνει κατακράτηση υγρών, τα οποία όμως μετά από λίγες ώρες υποχωρούν.

2.Η αερόβια προπόνηση βελτιώνει μόνο το καρδιαγγειακό, όχι τους μύες. Μύθος.  Οι προσαρμογές των μυών στην αερόβια προπόνηση είναι περισσότερες από αυτές της καρδιάς. Βελτιώνεται η ικανότητα τους να χρησιμοποιούν το λίπος σαν κύρια πηγή ενέργειας, και αυξάνεται ο αριθμός των μιτοχονδρίων τους, άρα ‘μαθαίνουν’ να παράγουν ενέργεια αερόβια και να καίνε λίπος!

3. Μετά την προπόνηση δεν πρέπει να τρως γιατί ‘ακυρώνεις’ την προπόνηση. Μύθος. Επιβάλλεται να φας ένα ποιοτικό γεύμα. Έτσι θα δώσεις στον οργανισμό σου τα θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποίησε, θα αναπληρώσεις τις αποθήκες ενέργειας αλλά και θα ενυδατωθείς! Δίνοντάς του τα σωστά μικροθρεπτικά  και μακροθρεπτικά συστατικά, ενισχύεις τις αναβολικές του ικανότητες αρά βελτιώνεις τα αποτελέσματα της άσκησης!

 

4. Η αερόβια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Αλήθεια!  Το αερόβιο μειώνει το ενδοσπλαχνικό λίπος που είναι άμεσα συνδεδεμένο με καρδιακά επεισόδια. Έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που δεν αθλούνται αερόβια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακό πρόβλημα σε σχέση με αυτούς που το έχουν εντάξει στην προπόνηση τους!

Από την

Έλενα Χατζηχαραλάμπους

(Καθηγήτρια Φυσικής αγωγής, Σύμβουλος Διατροφής, Personal trainer, issa member)