Tι κάνει µια κουζίνα “καλή”;
Η απόλαυση ή και η θρεπτική της αξία; Τρεις από τις πιο υγιεινές κουζίνες του κόσµου µας αποκαλύπτονται.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Η ελληνική κουζίνα -µε πρωταγωνίστρια την κρητική- είναι η πλέον χαρακτηριστική εκπρόσωπος της µεσογειακής διατροφής και αποδεδειγµένα αποτελεί ένα από τα πιο υγιή πρότυπα διατροφής. Πολυετείς επιδηµιολογικές µελέτες καταδεικνύουν ότι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας και τη µακροζωία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι κάτοικοι της Κρήτης έχουν τα πιο χαµηλά, αναλογικά και σε παγκόσµια κλίµακα, ποσοστά θνησιµότητας από καρδιαγγειακά νοσήµατα και καρκίνους.

 

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

Τα µη επεξεργασµένα δηµητριακά, η µεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων, η συστηµατική κατανάλωση οσπρίων και ψαριών αλλά, πάνω από όλα, η χρήση ελαιολάδου ως βασικής πηγής λίπους ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστηµα, ελαττώνουν την “κακή” χοληστερόλη, µειώνουν τον κίνδυνο εµφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσηµάτων, καθώς και διαβήτη και παχυσαρκίας. Επιπλέον το ελαιόλαδο περιέχει µεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, που προφυλάσσουν τόσο από το σχηµατισµό αθηρωµατικής πλάκας όσο και από διάφορες µορφές καρκίνου, καθώς δεσµεύουν τις ελεύθερες τοξικές ρίζες. Ενδιαφέρον είναι και ότι η σύνθεση των λιπαρών οξέων του ελαιολάδου είναι παρόµοια µε εκείνη του λίπους του µητρικού γάλακτος!

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ

Δυστυχώς, η παραδοσιακή αυτή δίαιτα έχει αλλοιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, µε τους Έλληνες να καταλαµβάνουν µια αρνητική πρωτιά στη θνησιµότητα από καρδιαγγειακά ξεχνώντας τις διατροφικές τους καταβολές.

 

ΜΑΘΕ ΟΤI:

Ένας µέσος άνθρωπος δεν χρειάζεται περισσότερες από δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ηµερησίως για να καλύψει τις ανάγκες του σε µονοακόρεστα λιπαρά, ποσότητα που υπερβαίνει κατά πολύ τη συνηθισµένη κατανάλωση.

Έρευνα αµερικανών επιστηµόνων κατέταξε την ελληνική διατροφή πρώτη ανάµεσα στις δέκα πιο υγιεινές του κόσµου.

 

 

ΙΑΠΩΝΙΚΗ

Oι Ιάπωνες έχουν πολύ υψηλό προσδόκιµο επιβίωσης και τα ποσοστά παχυσαρκίας τους δεν ξεπερνούν το 1,5%, γεγονός που αναµφισβήτητα και δικαίως κατατάσσει την κουζίνα τους ανάµεσα στις πιο υγιεινές στον κόσµο.

 

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

Η βάση της είναι το ρύζι, το ψάρι και η σόγια, ενώ αποφεύγονται το κόκκινο κρέας, η ζάχαρη και τα επεξεργασµένα τρόφιµα. Μάλιστα τα φύκη, τα οποία χρησιµοποιούν συνήθως για να τυλίγουν κοµµάτια σούσι ή σε σούπες και σαλάτες, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, σίδηρο, ασβέστιο, µαγνήσιο και λιγνάνες, στοιχεία πολύτιµα για τον οργανισµό και την υγεία µας. Επίσης, η ιαπωνική κουζίνα δεν χαρακτηρίζεται άδικα “πράσινη”, καθώς τα περισσότερα γεύµατά της παρασκευάζονται µε ποικιλία λαχανικών όπως λάχανο, µπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, ραπανάκια, κάρδαµο κ.ά., τα οποία µάλιστα θεωρείται ότι έχουν αντικαρκινική δράση. Βέβαια, το ατού της δεν είναι µόνο τα τρόφιµα που χρησιµοποιούνται αλλά και η προετοιµασία του φαγητού, η οποία γίνεται στον ατµό.

* Εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στην Ιαπωνία µετά τη διαρροή ραδιενέργειας, καλό είναι να αποφύγετε τα προϊόντα ιαπωνικής προέλευσης. Ενηµερωθείτε από του αρµόδιους φορείς. Για περισσότερες πληροφορίες: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.

Γενικά οι Ιάπωνες στη διατροφή τους προσπαθούν να εφαρµόσουν το λεγόµενο “Hara Hachi Bu”, που σηµαίνει “φάτε έως ότου είστε πλήρεις κατά 80%”.

 

ΤΟ “ΜΥΣΤΙΚΟ” ΤΗΣ :

Βασικό “µυστικό” της ιαπωνικής διατροφής είναι το πράσινο τσάι, το οποίο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Έτσι, εκτός του ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό, η συστηµατική του κατανάλωση έχει συνδεθεί και µε µείωση της αρτηριακής πίεσης και αντικαρκινική δράση.
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το πράσινο τσάι είναι 100 φορές πιο αποτελεσµατικό από τη βιταµίνη C και 25 φορές από τη βιταµίνη Ε στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

 

ΜΑΘΕ ΟΤΙ:

Παρόλο που το ωµό ψάρι που χρησιµοποιείται στο σούσι θεωρείται πλούσιο σε ένζυµα και θρεπτικά συστατικά, συγκεκριµένες κατηγορίες ατόµων είναι καλύτερα να το αποφεύγουν. Έτσι οι εγκυµονούσες και τα ανοσοκατασταλµένα άτοµα καλό θα ήταν να µην καταναλώνουν ωµό ψάρι και χέλι, λόγω της πιθανής ύπαρξης βακτηρίων και παρασίτων. Επίσης, τα άτοµα µε διαβήτη είναι προτιµότερο να επιλέγουν ρύζι ολικής άλεσης για την καλύτερη ρύθµιση των επιπέδων σακχάρου στο αίµα τους.

 

 

ΙΤΑΛΙΚΗ

Η παραδοσιακή ιταλική κουζίνα κατέχει δικαιολογηµένα κορυφαία θέση στην υγιεινή διατροφή, καθώς διαθέτει πιάτα που ξεχωρίζουν όχι µόνο για τη νοστιµιά τους αλλά και για τις απλές και ευεργετικές πρώτες ύλες τους.

Πολυάριθµες µελέτες καταδεικνύουν ότι το λυκοπένιο, µεταξύ άλλων, προστατεύει και από καρδιακές παθήσεις, έµφραγµα του µυοκαρδίου, διαβήτη και οστεοπόρωση.

 

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ:

Τα χειροποίητα ζυµαρικά αλλά και οι λεπτές ζύµες πίτσας που συνοδεύονται από ντοµάτα, ελαιόλαδο, σκόρδο, ρίγανη, µαϊντανό και βασιλικό έκαναν τις ιταλικές συνταγές διάσηµες παγκοσµίως. Η ιδιαιτερότητα της ιταλικής κουζίνας έγκειται επίσης στη χρήση µεγάλης ποικιλίας λαχανικών, και µάλιστα χαρακτηριστικό είναι ότι συναντάµε διαφορετικά υλικά ανάλογα µε την εποχή. Εξέχουσα θέση κατέχει η ντοµάτα -και ιδιαίτερα ο πολτός της- που έχει σηµαντικά ευεργετικά συστατικά, όπως το λυκοπένιο. Αυτό περιέχεται σε σηµαντικές ποσότητες στον ντοµατοχυµό και φηµίζεται για την αντιοξειδωτική δράση του, καθώς και για τις ιδιότητές του ενάντια στον καρκίνο του προστάτη, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του στόµατος. Επίσης, το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί και τα µυρωδικά, που χρησιµοποιούνται κατά κόρον στην ιταλική κουζίνα, είναι αντιπροσωπευτικά των µεσογειακών καταβολών της. Μάλιστα, η µεγάλη περιεκτικότητα του κόκκινου κρασιού σε πολυφαινόλες φαίνεται να εξηγεί και την προστατευτική του δράση έναντι της στεφανιαίας νόσου. Επίσης, το σκόρδο έχει γνωστή αντιπηκτική δράση και βοηθά αποτελεσµατικά στη µείωση της χοληστερόλης, ενώ η ρίγανη διευκολύνει την πέψη, ανοίγει την όρεξη και έχει αντιφλεγµονώδεις, βακτηριοκτόνες και αντιαιµορραγικές ιδιότητες.

 

ΜΑΘΕ ΟΤI:

Παρόλο που το ιταλικό σπιτικό φαγητό δεν παρασκευάζεται συνήθως µε µεγάλες ποσότητες λιπαρών, τα ιταλικά εστιατόρια τείνουν να χρησιµοποιούν πολύ λάδι ή βούτυρο στο µαγείρεµα των τροφίµων. Επιπλέον, κάποια από τα ιταλικά τυριά, όπως η παρµεζάνα, µπορεί να περιέχουν πάνω από 35% λίπος, µε αποτέλεσµα να προσλαµβάνουµε πολλές θερµίδες από ορεκτικά ή συνοδευτικά πιάτων.