Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μία πάθηση, που προσβάλλει το 5-10% των γυναικών κατά την ηλικία της φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής.
Το 40- 60% των γυναικών που πάσχουν από την πάθηση είναι είτε υπέρβαρες είτε παχύσαρκες.  Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών σχετίζεται με παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνος του ενδομητρίου.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα εξής χαρακτηριστικά
Άστατη εμφάνιση έμμηνου ρύσης
Υπογονιμότητα, λόγω της έλλειψης ωορρηξίας
Αυξημένη τριχοφυΐα σε πρόσωπο, στήθος, στομάχι
Ακμή, λιπαρό δέρμα
Αραίωση των μαλλιών στο κεφάλι
Αύξηση σωματικού βάρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς (κοιλιακή παχυσαρκία)
Αντίσταση στην ινσουλίνη και εμφάνιση  διαβήτης τύπου 2
Κατάθλιψη, πιθανόν λόγω της εμφάνισης υπογονιμότητας

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η  καθιέρωση μίας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς  σε συνδυασμό  με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας βοηθά στη διαχείριση του συνδρόμου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ακόμα και ένα μέτριο ποσοστό απώλειας βάρους (5-10% τουσυνολικού σωματικού βάρους) μπορεί να βελτιώσει όλες τις εκδηλώσεις του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών. Αυτό συμβαίνει, καθώς η απώλεια βάρους μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τις συγκεντρώσεις των ανδρογόνων, το μέγεθος των ωοθηκών και τον αριθμό των κύστεων των ωοθηκών. Αυξάνει επίσης, την ωορρηξία και συνεπώς τη γονιμότητα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλό θα ήταν οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Πιο συγκεκριμένα:

– καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα (3-4 ώρες το κάθε γεύμα). Στα γεύματα αυτά διατηρήστε  3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και εντάξτε ενδιάμεσα μικρότερα γεύματα, ως σνακ (πρόγευμα, απογευματινό). Με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα. 
– αυξήστε την κατανάλωση  τροφίμων  που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (25-30γρ. ημερησίως). Αυτό σημαίνει πως πρέπει να επιλέγετε φρούτα (όπως μήλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι κ.α.),  λαχανικά (κυρίως τα πράσινα φυλλώδη π.χ. σπανάκι),  όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και προϊόντα αυτών (π.χ. ψωμί, παξιμάδι),  που είναι τρόφιμα εμπλουτισμένα σε φυτικές ίνες.
– βάλτε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο σας την κατανάλωση ψαριού. Προτιμήστε ψάρια όπως σαρδέλα, γαύρο, βακαλάος. 
– προτιμήστε τα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και ω-3 λιπαρά οξέα. Ως εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών θεωρείται το ελαιόλαδο, ενώ κύρια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων αποτελούν τα ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, ο τόνος, ο ξιφίας, το σκουμπρί, των οποίων η κατανάλωση συνίσταται 2 φορές / εβδομάδα.
– αυξήστε την  κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε χρώμιο. Το χρώμιο είναι μικροθρεπτικό συστατικό που διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Διαλέξτε  μπρόκολο, δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτα και  δημητριακά από πίτουρο και καταναλώστε τα συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ψάρι, τα αυγά, το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας και η γαλοπούλα αποτελούν επίσης καλές πηγές σε χρώμιο.
– αποφύγετε την αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και απλών σακχάρων, τα κορεσμένα λιπαρά και  ιδιαίτερα τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη όπως είναι το λευκό ψωμί, τα τυποποιημένα προϊόντα (π.χ. κρουασάν), δημητριακά από ρύζι ή καλαμπόκι και τα προϊόντα τους.