Η διατροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεϊνών, φαίνεται ότι είναι απαραίτητη για την υγιή γήρανση των γυναικών.

Η λήψη περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφύγουν τον καρκίνο, τον διαβήτη και άλλες καταστάσεις. Μία νέα μελέτη δείχνει ότι η φυτική πρωτεΐνη είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την υγιή γήρανση στις γυναίκες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάθε 3% των ημερήσιων θερμίδων που προέρχονταν από φυτικές πρωτεΐνες είχε σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Μελέτη με επικεφαλής το πανεπιστήμιο Tufts διαπιστώνει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης, εμφανίζουν λιγότερες χρόνιες ασθένειες και έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι συνολικά πιο υγιείς καθώς γερνούν.

Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The American Journal of Clinical Nutrition”, αναλύθηκαν δεδομένα για περισσότερες από 48.000 γυναίκες ηλικίας 38-59 ετών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντικά λιγότερες καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και μείωση της γνωστικής και ψυχικής υγείας στις γυναίκες που συμπεριλάμβαναν περισσότερες πρωτεΐνες στη διατροφή τους από πηγές, όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, όσπρια και ζυμαρικά, σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν λιγότερες. Πιο αναλυτικά, όσες έτρωγαν περισσότερη φυτική πρωτεΐνη είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιείς τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς, καθώς γερνούσαν. Η ζωική πρωτεΐνη συνδεόταν σε μικρό βαθμό με λιγότερους φυσικούς περιορισμούς σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά η φυτική πρωτεΐνη είχε ισχυρότερη και πιο σταθερή συσχέτιση σε όλα τα παρατηρούμενα μοντέλα και συνδεόταν στενότερα και με την καλή ψυχική υγεία αργότερα στη ζωή.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι τα οφέλη της φυτικής πρωτεΐνης μπορεί να προέρχονται από το μεγαλύτερο ποσοστό θρεπτικών συστατικών των φυτικών τροφίμων και όχι την πρωτεΐνη.